Громадянська мережа ОПОРА простежила за червневою активністю кандидатів у депутати, які балотуюся до Верховної Ради на парламентських виборах, та виявила, що вони використовують такі події як передачу іноземної гуманітарної допомоги та акції збору речей, виступаючи в ролі благодійників

25 червня колектив Дністровської гідроакумулювальної електростанції взяв участь у зборі речей для Хотинскої школи-інтернату №1. Про це йдеться на сайті Укргідроенерго. Згідно з публікацією, «волонтери з Новодністровська та Хотина колективними зусиллями допомогли 145-м дітям двох закладів, які особливо потребує уваги та реальних справ».

Ольга Кучурка, кандидатка в депутати в окрузі №204, на своїй сторінці Facebook опублікувала пост про цю благодійність. «Нарешті вдалося доставити речі (до збору яких долучилися небайдужі новодністровці та працівники Дністровської ГАЕС) в місця, де вони потрібні, завдяки вашому бажанню допомогти іншим. Щиро вдячна всім, хто долучився до збору речей. Дякую Володимир Володимирович за допомогу. Дякую Юрій Кирилов за надання послуг транспорту(з пошуком якого у мене була найбільша проблема)», – написала Ольга Кучурка.

На сайті Укргідроенерго зазначено, що працівники Укргідроенерго активно долучаються до ініціатив у містах розташування філій компанії у межах реалізації Стратегії корпоративної соціальної відповідальності.

14 червня на своїй сторінці Facebook Григорій Тіміш написав, що взяв участь в урочистостях до Дня медичного працівника у Новоселиці та Глибоці. «Про свій вклад в розвиток системи охорони здоров`я області вже не раз говорив та писав, тому сьогодні з трибун лунали виключно слова подяки та побажань. Окрім цього, велика когорта медиків отримали підписані особисто подяки й невеличкі грошові подарунки з депутатського фонду», – написав Григорій Тіміш.

Також на фото видно закриті конверти, які нардеп передає медикам. Яка сума була передана їм з депутатського фонду – невідомо.

Фото зі сторінки Facebook Григорія Тіміша

Фото зі сторінки Facebook Григорія Тіміша

Наразі Григорій Тіміш є зареєстрованим кандидатом в депутати до Верховної Ради України по окрузі №203.

8 червня народний депутат України Максим Бурбак, який на той момент ще не подав документи щодо участі у парламентських виборах 2019 року, відвідав зустріч Народних Героїв України у Хотині. До дня народження він подарував велосипед сину загиблого воїну АТО. Під час заходу Максима Бурбака назвали у переліку тих, «хто сьогодні зробили Ваше свято, щоб Ви почувалися комфортно».

Наразі Максим Бурбак є зареєстрованим кандидатом в депутати до Верховної Ради України в окрузі №204.

7 червня нардеп Григорій Тіміш написав пост у Facebook про те, що у селах Тисовець та Великий Кучурів негода завдала шкоди господарствам, підтопила їх та зруйнувала мости. Він звернувся до прем’єр-міністра з цього приводу. Також Григорій Тіміш написав про те, що «з депутатського фонду виділив ресурс на відновлюючі роботи родинам, які постраждали найбільше». Про яку саме суму йде мова – згадки немає.

Наразі Григорій Тіміш є зареєстрованим кандидатом на парламентських виборах в окрузі №203.

«Відповідно до ЗУ "Про статус народного депутата України", народний депутат має право у межах загального фонду, виділеного йому для оплати праці помічників-консультантів, та не використаного ним для цієї мети, сплачувати визначені договорами чи угодами роботи, послуги, пов'язані із здійсненням депутатських повноважень. Проте надання благодійної допомоги не є повноваженням народного депутата, а є виключно особистою справою, тому в даному випадку виникають запитання щодо доцільності виділення коштів даного фонду на благодійність», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

4 червня на Facebook-сторінці Хотинської районної державної адміністрації поширили відеосюжет телеканалу ТВА. У ньому йдеться про те, що Шировецький навчально-виховний комплекс отримав гуманітарну допомогу, парти і стільці, за сприяння народного депутата України Максима Бурбака. Він також балотується до Верховної Ради України на цьогорічних парламентських виборах по окрузі №204, однак на момент передачі допомоги ще не подав документів до ЦВК.

Про те, що Максим Бурбак посприяв у передачі гуманітарної допомоги, каже Василь Томін, директор Шировецької НВК у телесюжеті: «За сприяння народного депутата Максима Юрійовича Бурбака нам була надана така пропозиція, а саме отримати гуманітарний вантаж у вигляді 150 парт та 300 стільчиків для того, аби діти наші могли отримувати якісні освітні послуги».

Відомо, що благодійна допомога надійшла від міжнародних партнерів з Німеччини, організації з міста Корбах під назвою «HUMANITÄRE HILFE KORBACH E.V.»

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)