Протягом серпня ймовірні учасники майбутніх місцевих виборів на Закарпатті активно презентували у соціальних мережах свої команди та заявляли про свою участь у виборчих перегонах. Спостерігачі ОПОРИ на Закарпатті проаналізували дописи потенційних учасників виборів у фейсбуку та виявили, що деякі з ймовірних кандидатів закликають людей долучатися до їхніх команд, а за декого – де-факто агітують відомі люди, хоча період передвиборної агітації не почався.

Заклики приєднатися до команди

Команди різних політичних сил, які працюють на Закарпатті, запрошують мешканців різних міст області напередодні виборів приєднатися до їхньої команди. Зокрема, заклик приєднуватися опублікували на сторінці місцевого осередку партії «Європейська Солідарність». Як йдеться в повідомленні, команда «Європейської Солідарності» запрошує однодумців до спілкування і співпраці.  На сторінці цієї ж політичної сили опублікували відеозвернення Іванни Климпуш-Цинцадзе. У зверненні йдеться, що це наразі єдина опозиційна політсила в області, яка захищає інтереси країни та людей. У публікації також пропонують охочим приєднатися до команди «Європейської Солідарності» на Закарпатті.

Також приєднатися всім охочим до своєї команди пропонує і політична сила «Команда Андрія Балоги». У дописі зазначають, що разом з однодумцями можуть зробити Закарпаття областю №1. Усім, хто хоче вступити в команду, пропонують заповнити анкету.

Приєднатися до осередку партії в Ужгороді пропонує й політсила «Опозиційна платформа – «За життя». Про це у фейсбуку написав один із представників цієї партії в Ужгороді – Андрій Погорєлов. Допис із пропозицією приєднуватися до команди супроводжується відеосюжетом телеканалу «Перший Кабельний» про відкриття офісу партії в Ужгороді. 

Долучитися до своєї виборчої кампанії ужгородцям пропонує й потенційний кандидат в мери Віктор Щадей. У дописі він дякує всім за підтримку та закликає місцевих політиків об’єднатися.

Презентація команди та заклики голосувати

У соціальній мережі «Facebook» чимало місцевих політиків та осередків партій почали презентувати свої команди, які, ймовірно, братимуть участь у місцевих виборах восени. Деякі партії навіть відкрито агітують, пояснюючи користувачам мережі, чому варто віддати свій голос саме за них.

Зокрема, політична сила «Команда Андрія Балоги» знайомить читачів своїх сторінок із членами команди у різних містах області – Ужгорода, Мукачева, Берегова, Перечина, Рахова, Тячева тощо. В одному з таких ознайомчих постів розмістили відео зі зверненням лідера партії – Андрія Балоги. Також у пості йдеться, що мета партії – зробити Закарпаття кращим.

Потенційний кандидат від «Команди Андрія Балоги» Віктор Петров ініціював в Ужгороді збір пропозицій в так званий «Банк ідей». Він закликає містян долучатися та робити своє місто кращим. Допис про це розмістили у соціальній мережі «Facebook».

На сторінці місцевого осередку партії ВО «Батьківщина» розмістили допис, в якому наводять 10 причин, чому закарпатцям варто підтримати цю політсилу на місцевих виборах.

Партія «Рідне Закарпаття» на своїй сторінці також заявила, що братиме участь у виборчих перегонах 25 жовтня. У дописі йдеться, що «Рідне Закарпаття» – це потужна команда, яка обирає інтереси закарпатців та готова перемагати. Також на сторінці партії опублікували фотографії із офлайн-презентації політсили.

На сторінці чинного народного депутата від партії «Слуга народу» з’явився допис про прийом громадян, який нардеп провів у Тячеві. Однак у цьому ж дописі зазначається, що чимало місцевих мешканців виявили бажання висуватися від партії «Слуга народу».

Ще один чинний нардеп від цієї ж партії – Михайло Лаба, у своєму дописі у фейсбуку стверджує, що щодня отримує звернення від закарпатців та відчуває зневіру людей у місцевій владі. Натомість нардеп пропонує змінити ситуацію вже восени.

Потенційний кандидат на голову Жденіївської ОТГ Михайло Собран розмістив пост про те, що збирається змінити ситуацію у своїй громаді у кращий бік та зазначив, що партія «Слуга народу» набирає команду на Закарпатті.

Про свою участь у виборах заявила й партія «КМКС «Партія угорців України». Повідомлення про це розмістили на сторінці партії у фейсбуку.

Спостерігачі ОПОРИ упродовж серпня фіксували у фейсбуку та на YouTube й конкретні заклики до голосування за окремих ймовірних кандидатів. Наприклад, відомий ужгородець, підприємець, ексдепутат Ужгородської міськради Павло Чучка закликає містян, різні партії, які діють в Ужгороді, об’єднати зусилля для перемоги на виборах міського голови Ужгорода Віктора Щадея.

Також у фейсбуку створили групу із назвою «Ужгород за мера Віктора Щадея». Група поки не надто активна: у ній станом на вечір 27 серпня розмістили всього два дописи від Віктора Щадея.

У місцевій групі «Закарпаття» від імені сторінки «Фенікс - Слово» розмістили допис, де запитують користувачів, чи варто голосувати за ймовірного кандидата на посаду мера Мукачева Василя Іванча. У тому ж реченні на це питання відповідають ствердно.

Привітання до Дня Незалежності та Дня Прапора

На сторінках кількох місцевих осередків партій розмістили привітання із Днем Незалежності України та Днем Прапора. Зокрема, відео зі святкування Дня Прапора, яке провели на Красному Полі, оприлюднили на сторінці «Європейської Солідарності. Закарпаття». У відео є звернення Іванни Климпуш-Цинцадзе, а також  учасників команди партії Ярослава Галаса, Алли Чернобук та чинних депутатів обласної ради Василя Дем’янчука, Ірини Мацепури. Дениса Мана, депутатки Ужгородської міської ради Олени Камінської. В кінці відео звучить уривок із Державного Гімну України.

Також на цій сторінці оприлюднили й відеопривітання до Дня Незалежності. Наприкінці відео оприлюднили те ж саме гасло, яке зображене й на білбордах із символікою цієї політсили, які розміщені на вулицях Ужгорода та інших міст Закарпаття.

«Звичайно, як партійні команди, так і окремі місцеві політики можуть стверджувати, що просто інформують про свою діяльність, але очевидно: таке «інформування» значно посилилося у період серпня, напередодні офіційного старту виборчого процесу. Ще на початку літа представники політсил не були такими активними, у тому числі - і на сторінках фейсбуку, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Дехто із потенційних учасників у своїх промовах прямо вживає слово «голосувати за», хоча кандидати не зареєстровані. Це може свідчити про брак політичної культури».

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб'єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а гром адські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)