Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук підготував проект Закону про можливість проведення пленарних засідань парламенту та засідань комітетів у форматі відеоконференцій (№ 3250). Цим законопроектом Україна приєдналась до глобальної дискусії про форми роботи парламенту в умовах пандемії.

Наступне засідання Європейського парламенту буде проведено із дистанційним голосуванням депутатів, парламент Грузії розглядає у першому читанні проект про дистанційну роботу парламенту, на віддалений режим перейшов парламент Нової Зеландії.

Є вимоги окремих американських конгресменів забезпечити дистанційну роботу законодавчого органу, хоча поки це розглядається як порушення традицій та засад його роботи. На рівні окремих штатів вже ухвалюються рішення про віддалену роботу їхніх представницьких органів влади.
У окремих країнах дискусії про дистанційну роботу парламенту провокуються громадськістю, обуреною рішенням депутатів припинити роботу і піти на карантин ( Південна Африка). Але не менш популярною є думка, що дистанційні формати спричинять деградацію парламентської дискусії.

На користь нового підходу до роботи, у свою чергу, грає приналежність значної частини депутатів парламентів до групи ризику за віком.

Основні положення законопроекту Руслана Стефанчука:

  • Формат відеоконференцій може застосовуватися парламентом лише протягом 60 днів з дня набуття чинності спеціальним Законом;
  • Відеоконференції використовуються лише для розгляду законопроектів, пов’язаних з запобіганням коронавірусної хвороби (COVID-19), забезпеченням національної безпеки та оборони, економічного добробуту та прав людини. Обмеження ніби і встановлені, але вони дозволяють розглядати проекти щодо широкого переліку питань;
  • Голова Верховної Ради ініціює пленарне засідання у форматі відеоконференції за пропозицієї президента України або за вимогою однією третиною від конституційного складу парламенту;
  • Пленарне засідання у форматі відеоконференції технічно відбувається у приміщенні Верховної Ради України, у якому мають право бути присутніми голова парламенту, його заступники. доповідач законопроекту, по одному представнику депутатських фракцій та груп. Інші народні депутати України присутні на засіданні у форматі відеоконференції. Такий підхід є спробою відповісти на зауваження про неконстиуційність засідань парламенту "на відстані".
  • Голосують депутати шляхом підняття руки, при цьому кожен народний обранець називає себе і номер підтриманого ним проекту;
  • Член Лічильної комісії парламенту повідомляє про фіксацію голосування кожного народного депутата України;
  • Засідання комітетів також можуть бути проведені за допомогою відеоконференції.