Ми є свідками спроби зупинити реформу в галузі освіти, однією зі складових якої є обов’язкове зовнішнє незалежне оцінювання рівня знань випускників шкіл. Напередодні першого тестування з української мови та літератури в квітні 2008 року абітурієнти отримали струс від політичних заяв щодо недоцільності ЗНО та експериментального характеру оцінювання 2008 року. Після того, як по факту завершення кампанії було дано високу оцінку нововведенню на урядовому та державному рівні, з боку громадськості, фахівців, експертів знову порушується питання про доцільність такого формату оцінювання

Журнал "Кореспондент" визначив 10 справ українських чиновників, що принесли найбільшу користь країні, серед яких виявилося й запровадження зовнішнього оцінювання. Варто зазначити, що Міністерство освіти та науки України вперше завчасно на початку жовтня підготувало та оприлюднило Умови прийому до ВНЗ на наступний рік, що сприяє підготовці абітурієнтів до вступної кампанії. Серед нормативних актів, що оскаржується позивачем, є також і вимога скасувати Наказ МОН, яким затверджено Умови.

Зі свого боку, ОПОРА вважає однією з причин вчинення даної дії реакцію на зняття пункту 15 з Умов прийому в редакції 2008 року, що перешкоджає продовженню практики надання безпідставних привілеїв окремій групі абітурієнтів, зокрема слухачам довузівської підготовки.

Події, що розгортаються навколо ЗНО 2009, починають нагадувати класичну рейдерську схему.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати за розвитком подій у Одеському окружному адміністративному суді, розгляд справи в якому по суті відбудеться 5 грудня 2008 року.

Контактна особа:
Андрій Гевко
координатор освітніх програм ГМ ОПОРА
8 063 617 96 87