Донецьк25 жовтня Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України», що здійснює моніторинг передвиборчої кампанії в рамках всеукраїнської кампанії мережі ОПОРА, підбила підсумки та наголосила на головних тенденціях передвиборчої кампанії в Донецькій області

За словами голови Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, цьогорічна виборча кампанія пройшла в неконкурентних умовах. «Сьогодні в більшості округів у Донецькій області відомо, хто переможе на виборах. Партія Регіонів та їх кандидати-мажоритарники, по суті, технічно переграли своїх опонентів ще на етапі передвиборчої кампанії за рахунок наявності всіх видів ресурсів, в тому числі адміністративного, та, безумовно, за рахунок більш системної роботи. Низька політична конкуренція далі відбивається на всіх інших процесах, які ми спостерігали в період передвиборчої кампанії, наприклад, відсутність чорних технологій та піару. Ці вибори в Донецькій області не стали найбруднішими, бо не були конкурентними», - розповів пан Ткаченко.

Експерт також зазначив, що дві головні проблеми в регіоні — використання адміністративного ресурсу та непрямий підкуп виборців, які зустрічалися найчастіше практично в усіх округах. «Для нашого регіону більш характерні прояви непрямого підкупу. Проте, ми скільки завгодно можемо фіксувати ці факти, та суть проблеми полягає в тому, що поки виборці беруть – кандидати будуть давати. Адже пропозиція без попиту довго існувати не може. На жаль, слід визнати, що подарунки, ремонт шкіл, доріг, путівки в санаторії та інша передвиборна благодійність від імені кандидатів і політичних партій в нашому суспільстві вважаються нормальним явищем, хоча, по суті, суперечить усім етичним принципам. А найцікавіше, що цьому підігрують й опозиційні сили — вони всіляко пропагують тезу про те, що варто брати подарунки у всіх, а голосувати серцем. На мій погляд, такі половинчасті принципи та псевдо-цінності ні до чого хорошого не приведуть. У цьому є елемент психологічної несвободи для виборця, адже важко зробити усвідомлений вибір головою, якщо в серці вже «застряг» подарунок від якогось кандидата», - розповів Сергій Ткаченко.

На запитання журналістів про оцінку дій партії «Зелена планета», яка останнім часом дуже активно почала проявляти себе на політичній арені, пан Ткаченко відповів: «Більша частина політичних структур у нас є суто політтехнологічними проектами, які швидко виникають, за короткий проміжок часу набувають певної популярності та зникають після виборів, коли закінчується ресурс. Коли з'являється новий політичний проект, він збирає ті ресурси, які є на місцях: члени комісій, ланкові, керівники партійних осередків тощо. Тобто, це якраз те, що ми бачимо зараз — з'явилася партія «Зелена планета», вона поглинула частину технологічних структур БЮТу. Можливо я і помиляюся, але мої слова легко перевірити — якщо протягом п'яти років «Зелена планета» буде реально працювати в Донецькій області, а до наступних парламентських виборів отримає певну підтримку виборців і стане частиною політичного простору регіону, тоді я візьму свої слова назад. Зрештою, зрозуміло, що у кожного кандидата або партії є якийсь свій кон'юнктурний інтерес. Проблема в тому, що в цій грі політичних партій та кандидатів не вистачає головного елементу — виборця. Зараз легітимність виборів врятувала мажоритарна складова, адже мажоритарщики якраз і пішли у рівень низинних потреб виборців. Політичні партії перебувають у глибокій кризі, й якщо після виборів вони не зроблять відповідні висновки з цієї ситуації, то багатьом загрожує політична смерть», - наголошує експерт.

Донецьк

Як зазначив координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області Олександр Клюжев, одним з важливих моментів цієї кампанії стало розподілення квот на виборчих дільницях таким чином, що були сформовані умовно провласна більшість та умовно опозиційна меншість. «Контроль над більшістю квот маловпливових партій у виборчих комісіях Донецької області належить Партії регіонів. Інтереси опозиційних політичних сил представляє значно менша кількість членів виборчих комісій регіону. Домінування Партії регіонів у виборчих комісіях, серед іншого, стало можливим завдяки тісної взаємодії цієї політичної сили із місцевими органами влади. Наприклад, громадські спостерігачі неодноразово ставали свідками заяв членів виборчих комісій щодо їх централізованого залучення через бюджетні установи», - наголошує експерт.

За його словами, з моменту створення дільничних виборчих комісій їх склад оновився від 30% до 50%, й це теж не сприяє забезпеченню взаємного контролю між партіями та кандидатами, представники яких сформували виборчі комісії. «Наприклад, у ОВО №59 з 25 вересня до 16 жовтня відбулося 821 заміна, що складає 30% від загальної кількості членів ДВК. Найбільшу кількість замін здійснили партії Народний рух України (85 ротацій),  Християнсько-демократична партія України (80 ротацій), Європейська партія України (68 ротацій),  Громадянська позиція (67 ротацій) тощо. Тобто, найбільше ротацій здійснили партії, які є технічними квотами ВО «Батьківщина» та партії «УДАР». Поза тим,  ротацій зазнавали також квоти партій, які контролюються Партією регіонів. Зокрема,  партія «Руський блок» здійснила 36 замін,  «Братство» - 32 ротації. Інтенсивні ротації у складі ДВК негативно впливали на їх здатність  компетентно забезпечувати виборчий процес, бо новопризначеним членам ДВК було складно оперативно залучитися до роботи комісій», - констатує пан Клюжев.

На думку експерта, також далася в знаки нескоординованість зусиль між опозиційними партіями та їх кандидатами-мажоритарниками. «Процес узгодження кандидатів між ВО «Батьківщина» та партією «УДАР» був малорезультативним. ВО «Батьківщина» скасувала реєстрацію своїх трьох кандидатів, які балотувалися в округах Донецької області  (ОВО №49, 50, 54), тоді, коли «УДАР»  не зняв жодного кандидата на користь свого політичного партнера на Донеччині. У той же час, реакція керівництва регіонального виборчого штабу ВО «Батьківщина» щодо зняття власних кандидатів на користь партії «УДАР» мала ознаки антиагітації проти своїх політичних партнерів. Тим більше, у цих схемах відсутня воля виборця, адже, по суті, ніхто не питав людей, чи хочуть вони бачити саме того чи іншого узгодженого кандидата, чи хочуть, щоб кількість кандидатів на окрузі зменшувалась тощо», - наголошує експерт.

Донецьк

Нагадуємо, що 28 жовтня, у день виборів, відбудеться Незалежний громадський прес-центр «ДОНЕЦЬКИЙ ВИБІР 2012». Місце проведення: м. Донецьк, бул. Шевченка, 20, конференц-зала готелю «Рамада». Початок прес-конференцій: о 12:00, 15:00, 18:00 та 20:00. Із додатковими питаннями звертайтеся за телефоном +38 066 270 17 13; (062) 337 63 16 або електронною поштою: doo.cvu@gmail.com

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»,
що здійснює моніторинг в рамках всеукраїнської кампанії 
Громадянської мережі ОПОРА
+38 066 270 17 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.