19 жовтня на виборчій дільниці №142210 (ОВО №56, Макіївка) член комісії від ВО «Батьківщина» відмовилася прийняти у громадянина заяву щодо виправлення помилок у списку виборців.

Виборець Жемчужникова Ніна Володимирівна отримала від виборчої комісії запрошення на голосування, де у прізвищі була допущена помилка – замість літери И стояла літера І. У двох інших членів родини прізвище на запрошенях було вказане вірно. «19 жовтня о 8:30 я з дочкою прийшла на виборчу дільницю, щоб перевірити, як написано моє прізвище у списку виборців та, за потреби, написати заяву про виправлення. – зазначає пані Жемчужникова. – На дільниці в той час була одна працівниця, яка потім представилася як Старовойтова Світлана Федорівна, член комісії від ВО «Батьківщина». Вона перевірила моє прізвище у списку виборців, зробила нотатку про помилку у своєму блокноті й сказала, що на цих виборах вже ніхто мені нічого не змінить – лише на наступних. На моє питання чому, вона пояснила, що всі уточнення комісія буцімто сьогодні вранці передала до органу державного реєстру й більше правок ніхто не вноситиме», - розповіла виборець.

На зауваження, що виборець хоче скористатися своїм правом написати заяву про уточнення списку виборців та подати її до ДВК, працівниця комісії безапеляційно направила виборця до виконкому у відділ державної реєстрації. За законом до 22-го жовтня включно виборець сам обирає куди подавати заяву – до ДВК чи до відділу ведення Державного реєстру виборців. У пунктах 4 та 5 статті 40 Закону України «Про вибори народних депутатів» йдеться: «Виборець особисто подає заяву до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців щодо обставин, передбачених частиною третьою цієї статті. У разі якщо виборець за станом здоров'я не може особисто подати заяву, дільнична виборча комісія за зверненням такого виборця зобов'язана забезпечити прийняття заяви у такого виборця в інший спосіб. До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості. Заява, зазначена у частині третій цієї статті, може бути подана не пізніш як за п'ять днів до дня голосування і розглядається виборчою комісією протягом одного дня. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається».

Член комісії пані Старовойтова пояснювала свою відмову приймати заяву відсутністю спеціального бланку: «Ми до цих списків жодних коректив не вносимо. Цим займається реєстрова комісія, яка у нас у міськвиконкомі. У них є бланки, у нас бланків немає. Нам міськвиконком та райвиконком такі бланки не дав. Ці бланки є тільки в райвиконкомі в реєстрі», - зазначила Світлана Старовойтова. Втім, кожен виборець згідно закону може написати заяву на звичайному аркуші А4 за зразком, поданим у законі та додати ксерокопії необхідних документів, які підтверджують відомості, викладені в заяві.

Прецидент відбувся на ДВК №142210, яка знаходиться у ВО №56 за адресою: актова зала обчислювального центру, вул.Тореза, обчислювальний центр ЗВК №97, м.Макіївка, Донецька обл., 86121.

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України» та
Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.