Сьогодні, 21 квітня, ОПОРА представить фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.

Розкажемо про нові технології, які без перебільшень, змінюють хід виборів загалом. Фейкові акаунти, зовнішнє втручання у вибори, нерегульовані витрати політичними силами коштів на рекламу, чорний піар, клікбейт – головні атрибути передвиборчих кампаній у соцмережах.

ОПОРА дослідила, як  під час президентської виборчої кампанії у 2019 році агітували «за» і «проти» кандидатів, хто керував агітацією, які суми витратили на політичну рекламу у Facebook тощо.

Також розкажемо, як наша організація моніторить політичну рекламу в соцмережах і який інструмент використовує для цього.

Прем’єру можна переглянути о 18:30:  

Нагадаємо, рівно рік тому, 21 квітня 2019 року, відбувся другий тур виборів президента України. Петро Порошенко набрав 24,45% голосів виборців (4 522 450), а Володимир Зеленський – 73,22% (13 541 528). Всього у голосуванні взяли участь 18 491 837 українців.

ОПОРА підбила остаточні підсумки свого спостереження за минулорічними виборами глави держави. Наша організація залучила до моніторингу цієї кампанії 151 довготермінового спостерігача і 3000 короткотермінових. Вони працювали на дільницях, вели паралельний підрахунок явки та голосів виборців, а також фіксували порушення.

Загалом за результатами спостережен­ня ми констатували конкурентний характер виборчого процесу. Період агітації і голосування здебільшого відповідали базовим міжнародним стандартам демократичних виборів. Проте траплялися й порушення правил ведення передвиборної агітації, поодинокі ви­падки підкупу виборців.

Зі звітом спостереження ОПОРИ на виборах президента України-2019 можна ознайомитись за посиланням або замовити безкоштовну друковану версію у нашій книгарні.