4 липня в окружній виборчій комісії №206 одномандатного виборчого округу відбувся конфлікт між заступником голови Примерою Іриною Олександрівною та секретарем Соломахою Сергієм Васильовичем з приводу реєстрування подань на заміну членів дільничних виборчих комісій.

На момент, коли мало розпочатися засідання окружної комісії, о 18.00, у коридорі приміщення, де розташована ОВК, перебувало близько 10 осіб. Вони  бажали внести подання на заміну членів ДВК. Реєстрацію подань здійснював секретар комісії Соломаха Сергій Васильович. Заступник голови комісії зробила зауваження, що прийом документів здійснюється надто повільно, а потім продовжила реєстрацію самостійно, зайнявши робоче місце секретаря. На думку самого секретаря, заспупниця прешкоджала йому здійснювати свої обов’язки, відібравши журнал реєстрації.

У конфлікт втрутилися також члени комісії та голова. Зокрема, голова комісії підтримав дії Ірини Примери, зауваживши, що вона приступила до реєстрації документів для того, щоб прискорити процес.

Не погодилася з ним член комісії Мозгова Ольга Василівна: ”Якщо секретар не встигає, то заступник може допомогти, але не зайняти його місце, взяти журнал і не давати йому реєструвати. Комісія колегіальний орган і ви не можете одноосібно відсторонити секретаря від роботи”.

Відповідно до п. 5.2 Постанови ЦВК №350 від 15.09.2010 “Документи та звернення, що надходять  до  виборчої комісії,  мають право приймати голова  комісії,  заступник  голови комісії, секретар або інший визначений комісією член комісії”.

Важливо наголосити на тому, що аналогічна ситуація відбувалася 29 червня під час прийняття подань на членів ДВК. Нагадаємо, що початок прийом документів від кандидатів було зупинено на 8 годин. Однією з причин стала відсутність журналу для реєстрації. Тоді секретар Сергій Соломаха намагався розпочати реєстрацію, запропонувавши вносити кандитдатів в інший журнал. Проте за словами секретаря, заступниця голови комісії Ірина Примера не погодилася на його пропозицію. Це затягнуло початок прийому подань ще на кілька годин.   

Від початку в роботі ОВК №206 простежується низка як організаційних, так і особистих конфліктів. Вони в тому числі впливають на якість роботи окружної комісії.

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.