Депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» суттєво збільшує кількість активностей в межах 182 виборчого округу з кінця червня 2018 року: з’являються щотижневі заходи благодійного характеру, що супроводжуються розіграшем призів, роздачею техніки, різноманітних товарів, послуг, продуктів тощо від імені Громадської платформи Юрія Рожкова «Добро переможе». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Отримати коментар депутата щодо його політичних планів не вдалося. Але, за словами координатора довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області , Юрій Рожковведе активну діяльність на 182 виборчому окрузі від початку літа 2018 року та ймовірно буде балотуватися на виборах до Верховної Ради.

Місцеві ЗМІ фіксували діяльність політика в межах округу ще в травні.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist1

У матеріалі ІА «Центр журналістських розслідувань» від 4 жовтня 2018 року політолог Дементій Бєлий також називає Рожкова серед мажоритарників, які ведуть активну діяльність на округах.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist11

На офіційній сторінці Громадської платформи «Добро переможе» в Фейсбуці майже кожного дня висвітлюються активності, в яких приймає участь або які ініціює Юрій Рожков та його громадська платформа. У всіх публікаціях головним героєм виступає депутат облради. Тобто інші члени команди та їх роль в діяльності платформи не висвітлюється.

Натомість час від часу на сторінці Фейсбук та в місцевих ЗМІ вказуються партнери платформи, які виділяють кошти або ресурси. До таких можна віднести: Фонд громади міста Херсон "Захист", Херсонський обласний благодійний фонд "Мангуст", україно-данський фонд «Збережемо Україну», Німецький Фонд «Шалом», Фундація «Голландія-Україна».

Разом з Фондом громади «Захист» було організовано музичний концерт для херсонців за участі місцевих зірок, а також проведено святкову зустріч представників творчих професій Херсонщини з нагоди Дня української писемності та мови. Спільно з іншими партнерами «Добро переможе» дарує коштовні подарунки та надає гуманітарну допомогу для місцевих шкіл, закладів охорони здоров’я тощо.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist2

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist3

Наприклад, завдяки співпраці з Фундацією «Голландія-Україна» до Херсонської школи №45 благодійний фонд передав антисколіозні парти в комплекті зі стільцями. Завдяки співпраці з Міжнародними фондами Німеччини та Голландії до госпіталю інвалідів та ветеранів війни благодійний фонд передав багатофункціональні ліжка та апаратуру. До Херсонської протитуберкульозної лікарні в жовтні надійшло 700 кг м’ясних консервів для повноцінного харчування пацієнтів, завдяки співпраці благодійного фонду з Фондом «Мангуст» та з україно-данським фондом «Збережемо Україну».

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist4

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist5

Завдяки співпраці з Німецьким Фондом "Шалом", Юрій Рожков вручив бібліотеці-філії № 23 ім. І. Багряного техніку, а Кіндійській школі №18 – лазерний принтер. Варто звернути увагу, що в публікаціях на офіційній сторінці в Фейсбуці не зазначається внесок партнерів, а на першому місці стоїть персона Юрія Рожкова.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist6

Обласний координатор спостереження зазначає, що інформацію про херсонських партнерів можна з легкістю знайти на їх офіційних сайтах та сторінках в соцмережах, а от із західними партнерами ситуація зовсім інакша. «Нам не вдалось знайти в інтернеті жодної інформації англійською та українською мовами про Німецький Фонд "Шалом" та україно-данський фонд «Збережемо Україну». Про гуманітарну допомогу Україні від Фундації «Голландія-Україна» інформація наявна. Виникає питання, чи відомо іноземним партнерам, що їх благодійна діяльність може використовуватись для ведення фальстарту передвиборчої кампанії?».

Крім того, за його словами у публікаціях на Facebook-сторінці благодійної організації Рожкова не завжди згадуються повні назви організацій партнерів, а заміняються на спрощені форми «друзі з Данії», «цього разу друзі-іноземці привезли допомогу», «завдяки налагодженій ним співпраці з Міжнародними фондами Німеччини та Голландії». «Тобто ми не тільки з публікацій не можемо дізнатися про внесок кожного з партнерів, а й хто саме є партнером заходу, акції тощо. Це не відповідає принципам прозорості і відкритості благодійних організацій», – наголошує він.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist7

Список «добрих справ» в рамках платформи також висвітлюється за підтримки самого Юрія Рожкова та його підприємства з виготовлення побутової хімії "Clime". Наприклад, в дворах багатоповерхівок у спальних районах міста проводяться лотереї з подарунками (https://youtu.be/IlXIGv2rxEA) – брендовані пакети з комплектами миючих засобів та інформаційним буклетом (https://youtu.be/zrq0RvHNBo8), а також розіграш цінних призів, наприклад, сучасного пилососа (https://youtu.be/QGRyEpX9x8c). В серпні Юрій Рожков та його платформа влаштували свято, під час якого близько 300 дітлахів з багатодітних сімей отримали нове якісне взуття.

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist8

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist9

11 12 2018 Khersonshina bladodiynist10

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, діяльність благодійних фондів не підпадає під дію виборчого законодавства. «Саме тому доволі поширеною схемою прихованого підкупу виборців є діяльність благодійних фондів. Виборча кампанія ще не розпочалася проте діяльність благодійних фондів з чіткою прив’язкою до імені кандидата вже запущена, таким чином можна прогнозувати, що фонд активно діятиме і в межах виборчого процесу. Збільшення  активності благодійних фондів, пов’язаних з депутатами справді може бути свідченням намірів щодо потенційного балатування», – наголошує вона.