Незважаючи на те, що офіційно виборча кампанія стартує 31 грудня, а самі вибори Президента України призначені на 31 березня, потенційні кандидати вже розмістили свої білборди на Херсонщині.

Протягом осені в Херсоні спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди одинадцяти ймовірних кандидатів на президентські вибори: Петра Порошенка («БПП «Солідарність»), Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Сергія Тарути («Основа»), Вадима Новинського («Партія миру»), Олега Ляшка (Радикальна партія), Арсенія Яценюка («Народний фронт»), Євгенія Мураєва («Наші люди»), Ігоря Шевченка, Володимира Зеленського.

4.12.2018 Kherson bordi1

4.12.2018 Kherson bordi2

4.12.2018 Kherson bordi3

4.12.2018 Kherson bordi4

4.12.2018 Kherson bordi5

4.12.2018 Kherson bordi6

4.12.2018 Kherson bordi7

4.12.2018 Kherson bordi8

4.12.2018 Kherson bordi9

4.12.2018 Kherson bordi10

4.12.2018 Kherson bordi11

У місті обласного значення Нова Каховка спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню рекламу п’яти потенційних кандидатів в Президенти: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олександра Вілкула, Сергія Тарути, Євгенія Мураєва.

У місті районного значення Берислав розміщені білборди трьох майбутніх кандидатів на президентські вибори: Юлії Тимошенко, Андрія Садового, Євгенія Мураєва.

У селищі міського типу Каланчак спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню рекламу Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Олександра Вілкула. Нагадаємо, що наприкінці листопада білборд останнього облили фарбою.

А в селищі міського типу Чаплинка свій білборд розмістив тільки Олександр Вілкул.

Центральна виборча комісія нещодавно закликала усіх суб’єктів виборчих перегонів утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу.

«ЦВК не має юридичних інструментів щодо заборони дочасної агітації. Але нагадує, що вона є частиною суспільних правовідносин, яка регламентується не юридичними, а моральними нормами. Така практика як дочасна агітація може призвести до порушення принципу рівності. Разом з тим, подібні факти не залишаються поза увагою громадянського суспільства та міжнародних партнерів України. Тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу в цілому», – йдеться в заяві ЦВК.

Варто зазначити, що оскільки виборчий процес ще не розпочався, такі матеріали не підпадають безпосередньо під дію законодавства. Проте така реклама може містити ознаки дочасної агітації.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.