Протягом усього виборчого процесу представники громадського спостереження ОПОРИ у Херсонській області здійснювали комплексне спостереження за перебігом процесу підготовки та проведення виборів, голосування та роботою виборчих комісій у чотирьох ОТГ Херсонської області. Комплексний моніторинг і фіксація порушень відбувалися на всіх етапах виборчого процесу – від формування комісій до проведення дня голосування, передачі протоколів дільничних виборчих комісій та під час встановлення остаточних результатів.

Учасники виборів 11 грудня 2016 року та попередні результати голосування

В цілому в виборах у чотирьох об'єднаних громадах взяли участь 300 кандидатів від партії, які представляли ВО «Батьківщина» (85), Аграрну партію (13), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (10), Українське об'єднання УКРОП» (10), Радикальну партію Олега Ляшка (7), ВО «Свобода» (1). Однак, більшість з кандидатів були самовисуванцями – 174.

  • Хрестівська громада – 66 кандидатів. З них – 21 від ВО «Батьківщина», 3 від Аграрної партії України, 1 від Українського об’єднання патріотів «УКРОП», 41 кандидат пішли самовисуванцями.
  • Каланчацька громада – 105 кандидатів. З них – 12 від ВО «Батьківщина», 10 від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», 7 від Українського об’єднання патріотів «УКРОП», 5 від Радикальної партії Олега Ляшка, 3 від Аграрної партії України, 68 пішли самовисуванцями.
  • Асканія Нова громада мала 70 кандидатів – 29 кандидатів від ВО «Батьківщина», 5 кандидатів від Аграрної партії України, 1 від Українського об’єднання патріотів «УКРОП» і 35 кандидатів пішли самовисуванцями.
  • Музиківська громада – 59 кандидатів. З них – 23 від ВО Батьківщина, 2 – Радикальна партія Олега Ляшка, 2 – Аграрна партія України, 1 – ВО Свобода, 1 від Українського об’єднання патріотів «УКРОП» і 30 самовисуванців.

Типові порушення та проблеми зафіксовані під час голосування та підрахунку голосів

Більшість з порушень, які фіксувались на виборчих дільницях, це – нехтування вимог та процедур виборчого законодавства окремими виборчими комісіями та їх членами, кандидатами. Зокрема, порушення процедур ведення виборчої документації, перебування у приміщенні для голосування осіб, які не мають на то підстав, видача бюлетенів без пред'явлення належних документів, спроби ведення виборчої документації олівцем та порушення таємниці голосування

Станом на ранок 12 грудня немає підстав ставити під сумнів результати волевиявлення громадян на цьому етапі виборчого процесу в ОТГ з центрами у Асканія-нова, Каланчаку, Музиківці та Хрестивці. У той же час виявлені порушення, як правило, були пов’язані із незадовільним рівнем компетентності членів виборчих комісій, недоліками в організації виборів та їх матеріально-технічного забезпечення, низькою поінформованістю виборців та інших суб’єктів виборчого процесу про законодавчі обмеження та процедури. Випадки недотримання вимог законодавства під час проведення голосування та підрахунку голосів не мали системного характеру і, здебільшого, не були пов’язані із намірами незаконно вплинути на результати голосування виборців. Однак частина порушень стала наслідком організаційних прорахунків з боку виборчих комісій, недостатнього рівня підготовки їх членів та втручанням представників окремих політичних сил у виборчий процес.

Важливо відзначити, що виявлені спостерігачами ОПОРИ порушення були належним чином задокументовані, що забезпечить можливості для подальшого вивчення обставин і прийняття передбачених законодавством рішень. Зокрема, недопуск спостерігача на засідання Хрестівської ДВК, поширення агітаційних матеріалів без належного маркування, відсутності кворуму під час голосування тощо.

Під час виборчого процесу не було зафіксовано високого рівня застосування адміністративного тиску. Часом кандидати та політичні сили намагались застосовувати власний адміністративний вплив та ресурс для проведення агітації, організації публічних зустрічей чи використання ресурсів органів місцевого самоврядування та виконавчої влади (Музиківська та Каланчацька ОТГ). Відповідна практика в окремих територіальних громадах ставила під сумнів принцип рівності можливостей для кандидатів

Основними проблемами, які фіксують спостерігачі ОПОРИ на цьому етапі, є помилки в протоколах дільничних виборчих комісій, зокрема розходження в цифрах (логічні помилки), незаповнені розділи протоколу, недопустимі виправлення. Через неналежне оформлення або неналежне пакування виборчої документації дільничними виборчими комісіями ТВК неодноразово відправляла протоколи на уточнення.

Активність виборців у день голосування у чотирьох ОТГ Херсонської області (11 грудня)

Середня явка по області на останніх місцевих виборах склала 37,4%. Вона так само лишилась низькою. Явка на перших виборах в об'єднаних громадах в Херсонській області була приблизно однаковою, за виключенням Хрестівської громади: Асканія Нова – 32,4%, Каланчацька 34,8, Музиківська 34,9%, Хрестівська – 45%.

У всеукраїнському розрізі Херсонська область по явці виборців знаходиться на передостанньому місці: Харківська обл. – 38,39% Херсонська обл. – 36,05% Чернівецька обл. – 36%

Найвища явка була у громадах Західної України: Волинська обл. – 65,2%, Рівненська обл. – 61,25%.

Тенденції та особливості цих виборчих перегонів

1. Втручання політичних сил, їх штабів та юристів є окремим фактором дестабілізації виборів. Надавання консультацій у розрізі з законом, підміна собою офіційних органів, які мають забезпечувати виборчий процес, ставить під загрозу його законність.

2. Місцеві вибори, які пройшли 11 грудня у Херсонській області продемонстрували неспроможність політичних сил, включаючи парламентські партії забезпечити як конкурентність самих виборчих перегонів, так і саме організаційне забезпечення виборчого процесу.

3. Незважаючи на зниження рівня застосування адміністративного тиску та ресурсу, окремі випадки, які фіксувались спостерігачами, ставлять питання про етичність у проведенні агітації та прозорості її забезпечення.

Висновки ОПОРИ ґрунтуються на результатах довготермінового та короткотермінового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладено в документах Венеціанської комісії, Копенгагенської конференції та Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Херсонщини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Максим Ієгулашвілі,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Херсонській області
тел. 066 624 40 77

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.