Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що на кількох виборчих дільницях міста відбулася евакуація дільничних виборчих комісій та спостерігачів у зв’язку з повідомленнями про замінування приміщень, де проходить голосування.

На шістьох виборчих дільницях у Корабельному районі м. Херсон та Білозерському районі Херсонської області, що входять до виборчого округу №183, членів ДВК, спостерігачів та виборців було евакуйовано у зв’язку з повідомленнями про замінування приміщень. Наші спостерігачі повідомили про випадки на виборчих дільницях у Шуменському мікрорайоні (ВД по вул. Лавреньова - 8.б), на Острові - три дільниці за адресою вул. Шангелія - 9, одна дільниця у селищі Комишани та одна в Білозерському районі.

17 07 Kherson

17 07 Kherson 2

17 07Kherson3

За повідомленням УМВС всього надійшло шість викликів. Працівниками УМВС проведено обстеження 16 дільниць: 3 у с. Комишани, 4 – у смт Білозерка, 9 – у м. Херсоні. На місце події оперативно виїздили наряди поліції та спеціалізовані формування, що здійснюють перевірку приміщень і розмінування.

Юристи ОПОРИ підготували інструкцію, як мають діяти ДВК у разі евакуації з дільниці, щоб уникнути фальсифікацій:

  • Зафіксувати перед виходом з дільниці на фото або відео скриньки (для того, щоб після поверненя співставити, чи не було вкидання бюлетенів).
  • Відповідальність за бюлетені несуть члени ДВК, вони не можуть їх залишити просто на дільниці на столі. Комісія може прийняти рішення опечатати бюлетені в сейфі. Списки виборців теж бажано не залишати на столі, їх варто забрати з собою або опечатати в сейфі.
  • Запропонувати, після того, як дільниця відкриється (хоча й закон не передбачає такої ситуації) перерахувати виборчі бюлетені після повернення, що могло б зняти питання про можливу фальсифікацію. За кожним столом кількість виборчих бюлетенів має дорівнювати кількості виданих відповідно до даних відомості на підготовчому засіданні.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, станом на 11:10 виборчі дільниці, на яких були проведені перевірки після повідомлень про замінування приміщень, відновили свою роботу.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.