Протягом другого тижня з офіційного старту виборчого процесу в Харкові збільшилась кількість політичної реклами на зовнішніх носіях. Через білборди партії активно просувають виборцям-харків'янам свої лозунги та топові обличчя.

Серед таких партій спостерігачами ОПОРИ виявлені "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ", Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", "Наш край", "Об’єднання "САМОПОМІЧ", "5.10", "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП",  "ВІДРОДЖЕННЯ".

Три партії з зазначених ідентифікують себе на носіях зовнішньої реклами, як “політичні партії”. Це - партії "5.10", "Наш край", "ВІДРОДЖЕННЯ".

Відповідно до тексту на білборді, партія "5.10" запрошує в свою команду молодих на енергійних людей і радить їм звернутися за телефонами або на сайт задля уточнення деталей.

Назву політичної партії “Наш край” на зовнішній рекламі повсюди супроводжує ім'я Олександра Фельдмана, відомого харків'янина, мецената, народного депутата Верховної Ради України поточного скликання.

Dodatok2 Nash Kraj

Партія “ВІДРОДЖЕННЯ” пропонує своїм прихильникам “Зберегти краще! Побудувати нове!”. Також партія популяризує ідею підвищення пенсій та зарплат, зменшення тарифів.

Прес-секретар партії “ВІДРОДЖЕННЯ” в Харківській області Вікторія Петрухіна  прокоментувала ОПОРІ зміст гасел на білбордах наступним чином: “Існує ініційований керівництвом партії проект “народних праймеріз”, який є ноу-хау для України. Партія "ВІДРОДЖЕННЯ" шукає активних жителів міст та сіл, які небайдужі до своєї Батьківщини. Приєднатися до команди відродження можна і у ролі активіста, і у ролі майбутнього кандидата на посаду депутата міської, обласної або районної ради”. 

Dodatok2 Vidrodzhennia

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" позиціонує себе за допомогою трьох слів — це “Порядок. Справедливість. Батьківщина”. А також, як і їхні  опоненти, партія “ВІДРОДЖЕННЯ”, сповіщає харків'ян, що буде активно боротися за зниження тарифів.

"УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП" просуває “10 вимог до патріотів”,  серед яких повне функціонування та дієздатність інституту контрактної армії в Україні.

"Об’єднання "САМОПОМІЧ" з білбордів підкреслює те, що організація йде на вибори через відкриті списки, і кожен бажаючий може вирішити, хто гідний бути присутнім у виборчому списку даної партії. Для цього достатньо відвідати їхній сайт і дізнатися деталі.

Dodatok3 Samopomich

За словами Романи Семенухи, народного депутата Верховної Ради України поточного скликання, голови Харківської обласної організації політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ", однією з причин обрання даного лозунгу стало те, що вся Європа обирає депутатів рад на всіх рівнях за відкритими партійними списками. “Саме таку систему Верховна Рада при обранні в грудні-січні записала в коаліційну угоду. На жаль, через острах частини депутатів коаліції справжньої виборчої реформи не відбулося. І ми не маємо ані відкритих, ані списків”, - додає Роман Семенуха. Він також зазначив, що Об’єднання "САМОПОМІЧ" вже має подібний досвід на попередніх Парламентських виборах опублікування попереднього списку потенційних кандидатів задля того, щоб люди, зайшовши на сайт партії або сторінку у Фейсбуці, могли детально ознайомитися з претендентом на місце у виборчому списку та висловитися стосовно того, чи відповідає даний претендент вимогам партії. В найближчі дні, пообіцяв Роман Семенуха,  Об’єднання "САМОПОМІЧ" оприлюднить список тих людей, які не будуть кандидатувати від даної парторганізації через звернення виборців та певні репутаційні моменти.

“Ми вважаємо, що відкриті списки — це і є народна люстрація. Вибори — це не тільки відповідальність політичних партій, але також і представників громади. Якщо громада не реагує активно на тих людей, які у нас є, значить цю громаду задовольняє такий персональний склад або вона делегує інших людей” - прокоментував позицію Об’єднання "САМОПОМІЧ"  Роман Семенуха.

"БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ" зі своїх білбордів заявляє про те, що країну можуть змінити люди. Яким чином це можливо, роз'яснив Віталій Маляренко, заступник голови обласної організації, керівник обласного секретаріату політичної партії "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"”: “Треба змінювати життя, проводити реформи. Наша партія виступає з закликом до простих людей приєднуватися до змін в країні. У нас є декілька проектів. Вони реалізуються по всій Україні. Усі ці проекти вибудовані навколо наших громадських приймалень. В цих проектах задіяний також телефон кол-центру. До нас люди звертаються з абсолютно різних питань. До всіх звернень ми підходимо дуже поважно. Тому на всіх білбордах ви можете побачити телефон нашого кол-центру. Ми відкриті до спілкування”.

Dodatok3 Solidarnist

Серед тих партій, які просувають себе за допомогою відомих облич на білбордах міста Харкова, є “ВІДРОДЖЕННЯ” та Всеукраїнське об’єднання "Свобода". Остання популяризує свій проект “Легіон Свободи” та себе як партію за допомогою Олексія Миргородського, учасника АТО, заступника голови Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання "Свобода".

Dodatok3 Myrgorodskyj

З білбордів партії “ВІДРОДЖЕННЯ” свої гасла просуває Геннадій Кернес, Харківській міський голова, потенційний кандидат на пост міського голови, лідер партійної організації. “Геннадій Кернес впевнено йде на вибори, і впевнений, що переможе з великим рахунком. ВМЕСТЕ ПОБЕДИМ - його передвиборче гасло. Він переможе разом із харків'янами, які його підтримають” - деталізувала основний посил політичної реклами прес-секретар партії “ВІДРОДЖЕННЯ” в Харківській області  Вікторія  Петрухіна.

Dodatok3 Kernesjpg

Потенційний кандидат на пост міського голови Харкова Юрій Сапронов побудував свою рекламну кампанію на трьох гаслах: “Чесність. Відкритість. Справедливість.”. На разі, по Харкову розповсюджується політична реклама, в якій Юрій Сапронов розшифровує, що ж він розуміє під поняттям справедливості.

Відповідно до виборчого законодавства жодна з партій чи кандидатів не є офіційно  зареєстрованими у відповідній ТВК. Згідно зі статтею 35 Закону України "Про місцеві вибори" висунення кандидатів на посаду голови розпочинається за 34 дні до дня голосування, або з 21 вересня. Частина 2 статті 54 говорить про те, що вести передвиборну агітацію мають право тільки зареєстровані відповідною ТВК кандидати. Отже, такі рекламні матеріали від потенційних кандидатів є порушенням принципу рівних можливостей.

Ситуація з порушенням строків передвиборної агітації настільки вийшла з-під контролю, що ЦВК довелося втрутитися з додатковими роз'ясненнями щодо правомірності розповсюдження подібної реклами до офіційного старту виборчої кампанії кожного окремого кандидата чи партії. Так, 15 вересня ЦВК своєю Постановою № 310 “Про забезпечення дотримання порядку проведення передвиборної агітації на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року” Центарльна виборча комісія прийняла рішення звернутися до всіх місцевих організацій політичних партій та громадян України, які мають намір узяти участь у місцевих виборах, щодо безумовного дотримання порядку та строків проведення передвиборної агітації, визначених законодавством України про місцеві вибори. А також звернутися до Міністерства внутрішніх справ України стосовно вжиття в межах його повноважень заходів з виявлення та припинення порушень обмежень, установлених Законом України "Про місцеві вибори", щодо ведення передвиборної агітації.

 

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.