Спостерігачі ОПОРИ виявила білборди з агітацією зареєстрованих кандидатів в Президенти України Юрія Бойка, Сергія Капліна, Євгена Мураєва у Харкові та Андрія Садового у Куп’янску без вихідних даних. Вони звернулись до поліції, бо це може порушувати ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

24 січня на перехресті Московського проспекту та вулиці Тюрінської у Харкові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували зовнішню рекламу «Опозиційна платформа — За життя. Юрій Бойко єдиний кандидат від опозиції».

24.01.2019 Kharkiv Boyko

22 січня спостерігачі зафіксували білборд з написом «Наступ. Садовий. 2019» на вулиці Харківській, 96 у місті Куп’янськ.

23.01.2019 Kharkiv Sadoviy

18 січня на вулиці Академіка Павлова у Харкові спостерігачі побачили білборд «Наші. Політична партія. Наша правда, наша сила, наш час. Лідер партії ЄВГЕНІЙ МУРАЄВ». Під ним було зазначено лише, що білборд належить ПП «Рекламна агенція ХК».

23.01.2019 Kharkiv Murayev

На цій же вулиці розміщений борд «Гарантую, ціна на газ буде знижена в 4 рази. Сергій Каплін».

23.01.2019 Kharkiv Kaplin

На жодному з цих бордів не було вказано інформацію про замовника, тираж, відповідального за друк. Згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. У всіх чотирьох випадках спостерігачі ОПОРИ подали заяви до поліції.

23.01.2019 Kharkiv Police

Як повідомляють у відділі комунікації Національної поліції в Харківській області, з початку року поліцейські зафіксували сім повідомлень про порушення законодавства при розміщенні на білбордах передвиборної агітації.

«Вказані порушення були виявлені у Ізюмському, Зміївському, Куп’янському, Сахновщинському районах Харківської області та у Шевченківському і Московському районах міста Харкова. Всі повідомлення зареєстровані в Журналах заяв і повідомлень відповідних районних відділів поліції. Проводяться перевірки фактів, викладених у зверненнях. Співробітниками Зміївського відділу поліції за результатами перевірки складено адміністративний протокол за ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення у відношенні приватного підприємця - власника білборду», — заявляють в Нацполіції.

«Наступного дня після того, як Центральна виборча комісія реєструє кандидата в Президенти, він починає виборчу кампанію, а значить вся друкована агітація на його користь має відповідати вимогам Закону України «Про вибори Президента України». До того ж, передвиборча агітація має фінансуватись виключно зі сформованого кандидатом передвиборчого фонду», — наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]