Спостерігачі ОПОРИ у Тернополі виявили зовнішню рекламу кандидата у президенти Андрія Садового з ознаками порушення Закону України «Про вибори Президента України»  та склали відповідну заяву до поліції.

10 січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у Тернополі білборди з написом «Андрій Садовий. Наступ 2019» без вихідних відомостей.

10.01 Ternopil bord

Нагадаємо, що Андрій Садовий є офіційно зареєстрованим кандидатом на пост Президента України від 8 січня 2019 року (постанова Центральної виборчої комісії №32). Згідно з частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом наступного дня після дня його реєстрації ЦВК. А відповідно до частини 3 статті 59 цього ж Закону, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

«Оскільки, наявність агітаційної продукції без необхідних вихідних даних має ознаки порушення ЗУ «Про вибори Президента України», то для з’ясування всіх обставин представники ОПОРИ викликали поліцію та склали заяву щодо зафіксованого випадку» - зазначила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області.

10.01 Ternopil policija

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА додає: «Розміщення матеріалів передвиборної агітації зареєстрованого кандидата у Президенти повинно здійснюватися за рахунок його виборчого фонду, в окремих випадках - з Державного бюджету (ч.4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»). Якщо буде встановлено, що вказані матеріали розповсюджені за рахунок інших джерел грошових коштів, то є ще підстави додатково притягнути винних осіб-розповсюджувачів до адміністративної відповідальності за ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами».

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)