24 грудня під час дитячого концерту в Лелюхівці влаштованого громадською організацією «Наша справа Полтавщина» невідомі перешкоджали вільному пересуванню активісту ОПОРИ, котрий намагався з’ясувати, чи містить діяльність ГО прояви політичної корупції.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Полтавщині зазначена громадська організація дарує дітям подарунки з символікою ВО «Батьківщина». Проте в обласному осередку партії не змогли прокоментувати дану ситуацію, порадивши звернутись безпосередньо до організації.

Окрім ГО на сайті Мінюста зареєстрований однойменний благодійний фонд «Наша справа Полтавщина». Проте в самому фонді повідомили, що займається проведенням дитячих свят саме громадська організація.В телефонній розмові лідерка організації Лариса Босенко на питання чому на пакетах розміщений бренд політичної партії «Батьківщина» відповіла: «Я його там не бачу». На подальші питання відповідати відмовилась.

Тож ОПОРА вирішила перевірити чи дійсно під час свята присутня символіка політичної партії та поспілкуватися з представниками громадської організації «Наша справа Полтавщина», відвідавши новорічний концерт організований нею.

Захід відбувався в місцевому будинку культури. Вхід на концерт був вільним. На вході відбувалась реєстрація людей за іменними запрошеннями. Після того, як громадянин демонстрував запрошення, він мав право отримати святковий подарунок наприкінці свята.

24 12 zaproshennya GO

24 12 zaproshennya GO2

На початку заходу представники ОПОРИ спробували поспілкуватись з Ларисою Босенко, проте вона відмовилась, відповівши, що буде спілкуватись лише в присутності свого адвоката.

По завершенню святкового концерту дітей запросили до фойє будинку культури для отримання новорічного подарунку від ГО «Наша справа Полтавщина». Коли активіст ОПОРИ спробував вийти з залу, прохід між рядами йому заблокували двоє невідомих та не давали потрапити до фойє. Випустили представника ОПОРИ лише через інший вихід.

Згідно зі статтею 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування.

ОПОРІ продемонстрували вміст подарунку громадяни. Всередині знаходились цукерки, листівка з поздоровленням та календар від Лариси Босенко, а також листівка з привітаннями до різдвяних свят політичної партії ВО «Батьківщина» із зображенням лідерки партії Юлії Тимошенко та нардепа Руслана Богдана.

24 12 vmist podarunku z symvolikoyu batkivschiny

24 12 vmist podarunku z symvolikoyu batkivschiny2

«В даних діях можуть простежуватись елементи політичної корупції. Згідно з Законом про «Політичні партії в Україні», останні мають надавати фінансову звітність про будь-яку фінансову допомогу чи надання послуг третіми сторонами. Відмова від цього створює нерівні виборчі права та порушує принципи демократії. Тому наразі ми готуємо документи до Національної агенції з питань запобігання корупції (НАЗК), щоб вони перевірили діяльність цієї громадської організації», – зауважив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «Діяльність громадської організації, на нашу думку, може вважатися спонсорством заходів чи іншої діяльності на підтримку політичної партії, оскільки під час заходу використовувалася партійна символіка та були присутні представники політичної сили. В такому випадку спонсорство проведення такого заходу є, відповідно до ч. 4 ст. 14 Закону України «Про політичні партії», внеском на користь політичної партії та повинно бути задекларовано партією. Про цей випадок внеску на користь політичної партії з бокугромадської організації ОПОРА планує повідомили НАЗК, яке і повинно дати належну правову оцінку даної ситуації».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]