27 вересня 2012 р. кандидатом у народні депутати по 108 одномандатному виборчому окрузі та головою депутатської фракції Народної партії у Київській міській раді  Валерієм Захаровичем Мошенським було скоєно напад на журналіста Інтернет-видавництва molod-news.com.ua Івана Жеведя. Інцидент трапився в селі Комсомольске Перевальського району Луганської області

Як повідомляє потерпілий, під час зустрічі з виборцями у шахтарському селищі «Шахта-Комсомольська» з 10:30 по 11 годину ранку довірені особи кандидата-самовисуванця Валерія Мошенського перешкоджали Івану Жеведю знімати на відеокамеру матеріал про захід, який він фіксував, виконуючи журналістську роботу.

На запитання «Навіщо Ви це робите?» кандидат у народні депутати Валерій Мошенський підійшов до Івана та вдарив громадського активіста в область паху.

Іван Жеведь надав у якості доказу відеозапис інциденту:

Як коментує ситуацію потерпілий журналіст Іван Жеведь: «Я нічого проти кандидата Валерія Мошенського не мав, навпаки, Інтернет-видання, в якому я працюю, періодично висвітлювало діяльність кандидата достатньо об’єктивно та некритично. Для мене не зрозуміло, чому дії досить поважної людини, депутата Київської міської ради  Валерія Мошенського були такими агресивними».  За словами Івана Жеведя, він  написав заяву в прокуратуру, яка розслідує цей інцидент.

Нагадаємо, згідно ст. 171 Кримінального Кодексу України умисне перешкоджання законній професійній  діяльності журналістів – карається штрафом до п'ятдесяти  неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Окрім цього, в цих діях є хуліганські дії з боку кандидата в депутати.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти