На двох дільницях Херсонщини виборці намагалися обійти вимоги закону щодо голосування за паспортами. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА попередили правопорушення.

Так, на ДВК №650285 один виборець намагався отримати бюлетень та проголосувати без паспорта. А на ДВК №650286 один виборець намагався проголосувати за двома паспортами – своїм та своєї дружини.

Khersonshchyna golosuvannya bez pasportu

Khersonshchyna golosuvannya za dvoma pasportamy

В обидвох випадках спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зауважили ситуацію та нагадали про неможливість такого голосування. Таким чином, виборець без паспорта пішов додому за документом, а виборець з двома паспортами проголосував лише за своїм документом.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про місцеві вибори», документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах є лише паспорт громадянина України та тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Також абзац другий ч. 7 ст. 77 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачає пред’явлення документа виборцем при проведені голосування.

Крім того, у ч. 1 ст. 8 вищезазначеного Закону йдеться: «Кожен виборець голосує на місцевих виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється».

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Херсонщини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Максим Ієгулашвілі,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Херсонській області
тел. 066 624 40 77

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.