Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у середу, 13 лютого, виявили агітматеріали без вихідних даних в офісі Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у місті Нововолинськ, а також партійні газети у приміщенні районної бібліотеки в смт. Іваничі. Окрім того, були виявлені й інші можливі порушення.

Зокрема, матеріал одного із волинських ЗМІ проілюстрували знімком депутата Нововолинської міської ради, члена ВО «Свобода» Вадима Киричука на тлі міського офісу партії, де було видно банер без вихідних даних.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 1

13 лютого спостерігачі вирушили до приміщення Нововолинської міської організації ВО «Свобода» на проспекті Дружби, 25. Тут зафіксували два банери із зображенням кандидата у президенти Руслана Кошулинського із надписом «Єдиний вибір українців Руслан Кошулинський» та емблемами низки організацій, які не містили жодних вихідних даних. Вони були розміщені зсередини приміщення у вікнах так, що їх було видно назовні.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 2

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 3

Про вказаний факт ОПОРА повідомила правоохоронні органи. Відзначимо, що вже за годину після повідомлення агітматеріали без вихідних даних зняли.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 4

Окрім того, 13 лютого у приміщенні Іваничівської центральної районної бібліотеки, яка є об’єктом комунальної власності, виявили партійні газети ВО «Свобода». Проте відповідно до частини 21 статті 16 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 5

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 5a

Також 12 лютого спостерігач у місті Рожище виявив агітаційний матеріал на користь кандидата у президенти Андрія Садового. Рекламна двостороння конструкція із надписом «Андрій Садовий Наступ 2019», яка розміщувалася на приватній території на вулиці Незалежності, не мала вихідних даних.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 6

Раніше, 8 лютого, у Луцьку спостерігачі ОПОРИ також виявили два розмальовані сітілайти із агітматеріалами Юлії Тимошенко «Вірю в Україну! Юлія Тимошенко 2019». Дві рекламні площини невідомі особи пошкодили фарбою червоного кольору. Станом на 10 лютого обидва сітілайти очистили.

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 7

13.02.2019 News Volyn agitatsiya 8

Нагадаємо, нещодавно у Луцьку також пошкоджували сітілайти із написом «Слуга народу президент як не крути», а також закидали фарбою білборди партії «За життя». Також спостерігачі ОПОРИ на Волині неодноразово виявляли агітаційні матеріали на користь різних кандидатів у президенти без вихідних даних та зверталися до поліції з цього приводу. Окрім того, до правоохоронців звернулися через збір персональних даних в агітнатметі у Луцьку.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб - від 340 до 510 гривень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.