Від початку виборчої кампанії з виборів Президента України спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у волинських ЗМІ виявили 17 фактів поширення інформації про результати опитування громадської думки щодо шансів зареєстрованих чи потенційних кандидатів на перемогу. Жодна із публікацій, у яких йшлося про рейтинги імовірних чи зареєстрованих кандидатів, не містила повного переліку усіх передбачених законодавством відомостей.

Так, у друкованих газетах спостерігачі виявили 5 матеріалів із інформацією про результати опитування громадської думки. Зокрема, у турійській районні газеті «Народне слово», володимир-волинській газеті «Слово правди», нововолинській міській газеті «Наше місто» та у рожищенській «районці» «Наш край» за 3 січня 2019 року розмістили ідентичні статті під назвою «Юлія Тимошенко в другому турі перемагає суперників». А в газеті «Горохівський вісник» також за 3 січня опублікували матеріал «Юлія Тимошенко в другому турі перемагає усіх?».

Усі ці публікації однакові за своїм змістом і містять повну назву організації, час проведення опитування, територію, яку охоплювало, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки, також вказано метод опитування та можливу статистичну похибку. Проте, публікації не містять відомостей про замовників опитувань та точного формулювання питань.

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 1

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 2

Окрім того, результати соцопитувань публікували й у партійній пресі. Так, у Луцьку 16 січня через поштові скриньки поширили партійні газети «Громадянської позиції». На другій сторінці газети розмістили матеріал «Українці назвали Гриценка єдиним кандидатом від демократичної опозиції» із зазначенням результатів соцопитування. У публікації йшлося про те, що опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології з 20 листопада по 17 грудня 2018 року в усіх областях України, окрім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Також тут міститься конкретно сформульоване питання, яке ставили респондентам: «Хто має бути єдиним кандидатом від демократичних сил?». Натомість, відомостей про замовника цього опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки, методу опитування та про можливу статистичну похибку не означено.

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 3

Ще три випадки поширення результатів соціологічних досліджень спостерігачі виявили на сайті Інформаційного агентства «Волинські новини». Матеріали під назвами «Тимошенко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу», «Томос не допоміг: Порошенко п'ятий у президентському рейтингу, - дослідження» і «Зеленський, УКРОП, Поліщук: кого лучани готові підтримати на виборах. Опитування», які містили результати соцопитувань, були опубліковані 3, 16 та 18 січня відповідно.

В перших двох матеріалах зазначено назву організації, яка проводила опитування, час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір вибірки, можливу статистичну похибку, метод опитування. Не було зазначено лише замовника та точного формулювання питань, втім, було дано посилання на інший ресурс, де ці відомості зазначені.

Остання публікація стосувалась регіонального опитування, яке проводилось у Луцьку. У матеріалі ЗМІ зазначені відомості про особу, яка проводила опитування, час і територію, коли і де воно проводилось, точно сформульовані питання. Інших відомостей, передбачених законодавством, не  зазначено.

25 січня публікація із заголовком «Рейтинг Порошенка виріс, - соціологи» з'явилася на шпальтах Інформаційного агентства «ВолиньPost». У публікації є інформація про організацію, яка проводила опитування, його час та охоплену територію, кількість респондентів, метод та можливу статистичну похибку. Однак, відомостей про замовника та формулювань питань немає ні тут, ні на сайті першоджерела повідомлення.

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 4

Того ж дня передрук цієї новини із першоджерела із заголовком «Рейтинг Петра Порошенка зростає і фактично зрівнявся із рейтингом Юлії Тимошенко» з’явився на сайтах Район. Луцьк, Район. Шацьк, Район. Ковель та Район. Ратне. Відповідно, тут також немає відомостей про замовника та точного формулювання питань.

Зауважимо, що 25 січня інтернет-видання «Волинська правда» також розмістило повідомлення про рейтинги кандидата в президенти Валентина Наливайченка («Рух «Справедливість»), сформульоване на основі опитування в одній зі спільнот соцмережі Facebook. Публікація «Валентин Наливайченко переміг у рейтингу довіри соцмереж» розповідає, що кандидат у президенти лідирує у рейтингу довіри, який проводив у соцмережі загальнонаціональний проект «Славетна Україна». У публікації містяться відомості про обсяг вибірки, а також про те, що респонденти «проживають на території України», інших даних не наведено. Завершують новину ремаркою про те, що «це далеко не перша переконлива перемога лідера Руху «Справедливість» в електронних голосуваннях».

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 5

26 січня інтернет-видання «Під прицілом» опублікувало новину«Симпатії змінюються: з'явилися нові президентські рейтинги». У її тексті наводять «відсотки» підтримки низки зареєстрованих кандидатів у президенти. Однак у публікації посилаються на слова політичного аналітика Святослава Швецова, який зробив висновки на базі різних досліджень Проте інформації про всі ці опитування не наведено.

30.01.2019 News Volyn Sotsiologia 6

Окрім того, це ж видання 29 січня опублікувало новину «Порошенку не довіряють 70% українців» щодо рейтингу чинного президента Петра Порошенка, який заявив про намір балотуватися. У тексті посилаються на дослідження Київський міжнародний інститут соціології, є дані про час, територію, вибірку, похибку, однак немає відомостей по змовника та точних  формулювань питань.

Нагадаємо, у статті 56-6 Закону України «Про вибори Президента України»означені особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. У частині 1 передбачено, щопідприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Частина 2 цієї ж статті чітко визначає, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)