16 січня спостерігачі ОПОРИ виявили зовнішню рекламу зареєстрованого кандидата у Президенти України без вихідних даних. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву щодо порушення.

Так, у Вінниці на вулиці Воїнів Інтернаціоналістів розміщено білборд кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка (політична партія «Громадянська позиція») без зазначення відомостей про наклад, друкарню, відповідального за друк та замовника, а це може мати ознаки порушення.

Спостерігач ОПОРИ склав заяву про порушення правил передвиборної агітації. Працівники патрульної поліції прийняли заяву та передали її до Вишенського відділення поліції м. Вінниці. Також на місці події було викликано слідчо-оперативну групу, яка зафіксувала цей факт.

16.01.2019 vinnytsia grytsenko bez vyhidnyh danyh

Як повідомляла ОПОРА, ЦВК зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом у Президенти України 15 січня 2019 року.  

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

Як повідомляли раніше, у Вінниці ОПОРА викликала поліцію, зафіксувавши білборди Капліна та Садового без вихідних даних.