На Вінниччині представники політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» вітали зі святами одиноких людей, які перебувають на постійному проживанні у комунальній установі. Інформація про це розміщена на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» – Літинський район» у соціальній мережі Facebook.

Так, 14 січня представники «Самопомочі» побували у Дяковецькому стаціонарному відділенні КУ «Літинський терцентр» та привітали одиноких людей, які там мешкають.

На фото, поширеному в соцмережі, видно, що представники партії роздають подарунки та агітаційну друковану продукцію.

Також на сторінці йдеться: «Команда літинської Самопомочі 14 січня привітала одиноких людей , які перебувають на постійному проживанні в Дяковецькому стаціонарному відділенні КУ «Літинський терцентр» з Новорічно-різдвяними святами».

15.01.2019 vinnytsia samopomich podarunky

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «В даній ситуації нам бракує повної інформації, яка саме агітаційна продукція роздавалася представниками «Об’єднання «Самопоміч» - чи з інформацією про партію та її діяльність, чи все ж таки з інформацією агітаційного характеру про кандидата у Президенти Андрія Садового. Тому у нас немає підстав стверджувати про наявність непрямого підкупу виборців, що заборонений частиною 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Водночас, в даному випадку має місце завуальований непрямий підкуп виборців - під прикриттям популяризації партії та її діяльності фактично йде промоція кандидата в Президенти, якого така партія висуває. Однак, наголошую на тому, що такий завуальований непрямий підкуп не є порушенням виборчого закону і на сьогодні відсутні правові механізми щодо притягнення до відповідальності за такий підкуп».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».