Потенційний кандидат на пост Президента України від політичної партії «УКРОП» Олександр Шевченко розігрує поїздку на гірськолижний курорт «Буковель» - аби взяти участь у розіграші, треба зробити репост його допису з інтерв’ю на вінницькому телеканалі. Про це йдеться на його офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook.

У дописі повідомляється про ефір Олександра Шевченка на телеканалі ТРК «Вінниччина» у програмі «Четверта влада». Після переліку тем, яких торкнувся потенційний кандидат у розмові з журналісткою, розміщено такий текст: «Увага! Всі, хто вподобає, прокоментує та зробить репост даної інформації, візьме участь в розіграші 2 супер-призів - «Вікенд у Буковелі на двох». Також додатково ми розіграємо 2 одноденних скі-паси. Розіграш відбудеться 14 січня. Хай щастить».

12.01.2019 vinnytsia rozigrash poizdky oleksandr shevchenko12.01.2019 vinnytsia rozigrash poizdky oleksandr shevchenko 2

Такі дії (розіграш призів) можуть мати ознаки підкупу виборців, проте Олександр Шевченко ще не є зареєстрованим кандидатом, а до офіційної реєстрації у ЦВК санкції на кандидата не можуть бути накладені. Проте кандидатом недотримані виборчі стандарти, зокрема, рівність кандидатів у здійсненні агітації.

Такий розіграш квитків від Олександра Шевченка відбувається не лише на Вінниччині. Як раніше повідомляла ОПОРА, потенційний кандидат від партії «УКРОП» дарував чернівчанам поїздку в Буковель за поширення його дописів у Facebook, а також розіграв поїздку серед мешканців Буковини.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі дії потенційного кандидата в Президенти є недоброчесними, адже для нього, на відміну від вже зареєстрованих кандидатів, не поширюється ч.6 ст. 64 Закону «Про вибори Президента», згідно якої забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини 3 статті 56 цього Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)