На Вінниччині 12 та 13 грудня мешканці Немирова отримали смс-повідомлення із закликом проголосувати за одного з кандидатів на посаду міського голови Немирівської об’єднаної громади. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Мешканцям міста Немирів з номера 777 було надіслано смс наступного змісту: «Отримай 500 грн. за підтримку Зазуляка (БПП) вул.Горького, 94 (3 поверх)».

sms vinnitsa

Михайло Зазуляк був зареєстрований Немирівською міською виборчою комісією як кандидат на посаду голови Немирівської громади та є висуванцем від партії «БПП «Солідарність».

У Вінницькій ТО «Блок Петра Порошенка «Солідарність» повідомили, що ні партійна організація, ні виборчий штаб Михайла Зазуляка не має жодного відношення до розсилки цих повідомлень.

Для ведення агітації у формі смс-розсилки було використано персональні дані (номери мобільних телефонів) клієнтів магазину. А, відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України «Про захист персональних даних» працівники суб`єктів відносин, пов`язаних з персональними даними, зобов`язані не допускати розголошення у будь-який спосіб персональних даних, які їм було довірено або які стали відомі у зв`язку з виконанням професійних чи службових або трудових обов`язків, крім випадків, передбачених законом.

Незаконне поширення конфіденційної інформації про особу карається штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років (ч. 1 ст. 182 Кримінального кодексу України).

Крім того, Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 6 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» передвиборча агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Вінниччини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.