Суд визнав незаконними постанови Камянець-Подільської МВК про відмову у реєстрації кандидатам від Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю та ВО «Свобода».

3 жовтня Хмельницький окружний адміністративний суд розглянув позови Кам’янець-Подільських міських організації Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю та ВО «Свобода» до Кам’янець-Подільської міської виборчої комісії. 

Нагадаємо, що 30 вересня через відсутність усіх обов’язкових документів комісія відмовила у реєстрації кандидатам від Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю, а 1 жовтня така ж доля спіткала і висуванців ВО «Свобода».

Свободівцям МВК відмовила на підставі документа, наданого міськрайонним управлінням юстиції, в якому керівником місцевої партійної організації значився Юрій Яриновський. Водночас у телефонній розмові з кореспонденткою «Точки Опори» 3 жовтня начальник міськрайонного управління юстиції Станіслав Ноль підтвердив, що головою міської організації політичної партії ВО «Свобода» з 9 вересня 2014 року є Михайло Посітко, а в документі, який було подано до ТВК, помилка, про що управління повідомило ТВК документально.

Вранці 3 жовтня, повідомляє кореспондент «Точки ОПОРИ», Хмельницький окружний адміністративний суд постановив, що відмова в реєстрації списку кандидатів в депутати міської ради від Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю є протиправною і зобов’язав МВК визнати її недійсною та прийняти документи.

Судове провадження щодо позову місцевого осередку ВО «Свобода» також завершилося перемогою партійців: суд зобов’язав комісію визнати протиправною і скасувати відповідну постанову, а відтак повторно розглянути питання про реєстрацію кандидатів у депутати Кам’янець-Подільської міськради від місцевого осередку ВО «Свобода».

Повідомлення про це є і на сторінці голови осередку Михайла Посітка у мережі Facebook.

Як і обіцяли, ми відстоюємо у суді справедливість і право українців на вільне волевиявлення. Перший крок зроблено і він виявився успішним. Ми вважаємо за потрібне не лише захистити права українців, але й покарати тих, хто намагається їх порушувати,  – прокоментував перемогу Михайло Посітко.

Svoboda postanova1

Однак свободівці не поспішають святкувати. 4 жовтня на сторінці Михайла Посітка з’явилося «запрошення» такого змісту:

«Шановні кам’янчани, запрошуємо взяти участь в акції на захист конституційного права вибору.

Збір під стінами Виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради (зі сторони вулиці Соборної) в понеділок 5 жовтня о 09:30 год.

Наші вимоги: Змусити Кам'янець-Подільську міську виборчу комісію виконати постанову Хмельницького окружного адміністративного суду та зареєструвати всіх кандидатів в депутати Кам'янець-Подільської міської ради та кандидатів на посаду Кам'янець-Подільського міського голови.

Захистимо своє право голосу!»

Чи виконуватиме Кам’янець-Подільська МВК постанови суду, дізнаємося найближчим часом.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.