Цього тижня містом масово розповсюджують брошури та газети із «чорним піаром» проти кандидата на посаду міського голови Андрія Матковського (політична партія «Блок Петра Порошенка – Солідарність»).

аніше ОПОРА вже повідомляла про телефонні дзвінки полтавчанам від невідомих з метою розповісти про діяльність та особисте життя кандидата наж посаду міського голови.

Нещодавно спостерігачами ОПОРИ було зафіксоване розповсюдження невідомими по поштовим скриням у житлових будинках міста кольорових буклетів «Андрій «Половинка» Матковський. «Я відпочив та знову хочу бути мером».

Poltava Chorniy PR proti Matkovskogo

У буклеті мова йдеться про «відкрите» життя кандидата на посаду міського голови. Починається усе із пояснення, звідки взялося прізвисько «Половинка». У ньому також йдеться про досвід подорожей та життя закордоном, бізнес, нерухомість та автомобілі кандидата. Та, окрім того, на останній сторінці вказано, як Андрій Матковський переходив із партії в партію. Такий іронічний бюлетень встигли розповсюдити по усьому місту.

Андрій Матковський прокоментував ситуацію так: «Проти нас продовжують застосовувати «чорні» піартехнології. Це ще раз підтверджує ефективність наших програм, адже окрім бруду і брехні, конкурентам нічого запропонувати у відповідь».

Третя хвиля чорного піару проти кандидата пройшла 13 жовтня, коли по місту розповсюдили інформаційний бюлетень, де зібрана «брудна» інформація на Андрія Матковського. До рук спостерігача Громадянської мережі ОПОРА потрапило видання випущене під заголовком «Громадський рух «Полтавська громада разом». У бюлетні не зазначений ані замовник, ані тираж.Головна стаття випуску написана від імені Віри Маслак (самовисування), кандидата на посаду міського голови. Вона має назву «Віра Маслак – за правду! Віра Маслак – проти половинки!».

Poltava Chorniy PR proti Matkovskogo2 1

Poltava Chorniy PR proti Matkovskogo1 1

ОПОРА зв’язалась з Вірою Маслак, щоб повідомити про закони, які вона порушула, надрукувавши свій матеріал. Та вона у свою чергу заперечила свою причетність до видання:

Цю газету випускала не я. Я ще сама не бачила її, але мені почали телефонувати вчора ввечері, люди відгукуються, що добре написано. Моя газетка також називається «Полтавська громада разом». Саме нею я займаюсь, а не цією, що вийшла учора. Взагалі, ссновним своїм опонентом, як майданівка, я вважаю Олександра Удовіченка. Він великий боягуз і зрадник України. Саме про нього я пишу у своїй газети. Звісна річ, що це чорний піар, але якщо чесно, я вдячна, що мене рекламують. Та я не знаю, хто це робить.

Окрім її матеріалу, у виданні розміщені й інші статті, які очорнюють Андрія Матковського. Одна із них називається «Смертоносні аптечки Матковського», де розповідається, що якась жінка отруїлася ліками із «Аптечки Матковського» та померла. ОПОРА писала раніше про аптечки, які почав роздавати кандидат на посаду міського голови напереродні виборчих перегонів.

У матеріалі говориться, що «Того жахливого дня Марія Семенівна пила ліки двічі: вранці і близько 16-ої години. Утром випила – ніби нічого. А під вечір прихватило ще… Я й не вспів нічого понять, вона тільки охнула… Вмерла, вмерла моя Маша, випила те прокляте лікарство й умерла…».

Зазначимо, що в цьому виданні немає ні прізвища, ні фотографій чоловіка, на основі слів якого написана стаття.

Декілька тижнів потому аналогічний випадок стався і з народним депутатом та засновником політичної партії “Партія Простих Людей” Сергієм Капліним. По місту так само за ніч були розповсюджені кольорові буклети з назвою«Спецвипуск. Газета Простих Людей», присвячені народному депутату та засновнику «Партії Простих Людей» Сергію Капліну. У буклеті мова йшлась про «відкрите» життя народного депутату перед виборцями. У ньому розповідалось про статки народного депутату, які він витрачає на свій відпочинок.З фотографіями описувалась вартість житла, харчування, ґаджетів.

Poltava Chorniy PR proti Kaplina2

Сергій Каплін у відповідь публічно виступив і заявив, що таким чином намагаються заплямувати його репутацію. Лідер партії переконаний, що це «чорний піар», адже він особисто немає жодного відношення до бюлетню. Натомість він публічно обвинуватив у скоєному міського голову Полтави та кандидата на посаду міського голови Олександра Мамая (політична партія “Совість України”).

В обох випадках кандидат на посаду міського голови Андрій Матковськіий та народний депутат Сергій Каплін написали заяву до міліцію, аби знайти правопорушників. Однак, замовників провокативних бюлетнів не знайшли. В обох випадках на звороті відсутні вихідні дані.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Громадянська мережа ОПОРА закликає потенційних суб’єктів виборчого процесу не використовувати брудні технології проти конкурентів, а боротись за голоси виборців, пропонуючи відкриті програми та якісні ідеї, а ЗМІ різних форм власності - дотримуватися професійних стандартів, журналістської етики та норм виборчого законодавства.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.