Сьогодні, 15 листопада 2015 року, з 08:00 до 20:00 українці обиратимуть кандидатів на посаду міських голів 29 міст. Як повідомляла ОПОРА, 14 із 29 міст мають високий рівень потенційної конфліктності щодо дня голосування і підрахунку голосів з імовірністю силового протистояння і юридичного оскарження результатів.У день голосування понад 1 000 спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА моніторитимуть вибори в 29 містах, а також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів на виборах міського голови Дніпропетровська. Відзначимо, що інформацію про зафіксовані порушення під час виборчої кампанії, зокрема і в день голосування, ОПОРА оперативно оприлюднює на Мапі порушень «Місцеві вибори 2015» та сайті Мережі.

Варто зазначити, що о 07:15 розпочинається підготовче засідання дільничних виборчих комісій. А саме голосування на дільницях відбувається з 08:00 до 20:00. Нагадаємо, що виборче законодавство забороняє включення до списків виборців у день виборів. У день голосування, 15 листопада 2015 р., жодні зміни, крім виправлення неточностей і технічних описок, до списку виборців виборча комісія не матиме права вносити, в тому числі й за рішенням суду.

Голосування має відбутися у 29 українських містах із кількістю виборців 90 тис. і більше. Зауважимо, що згідно з новим Законом "Про місцеві вибори", другий тур з обрання міських голів відбувається у містах із кількістю виборців 90 тис. і більше, де 25 жовтня жоден із кандидатів не набрав 50% + 1 голос. Лише в 5 з 35 міст, в яких кількість виборців дорівнює або є більшою 90 тис., переможця на виборах міського голови було визначено 25 жовтня: це Слов’янськ, Лисичанськ, Одеса, Тернопіль і Харків. На посаду міського голови у 358 містах України 25 жовтня претендували в цілому 2741 кандидати. А під час другого туру виборів мерів 15 листопада змагання відбудеться у 29 містах між 58 претендентами.

У 29 з 35 міст 15 листопада відбудеться другий тур (повторне голосування) за участі двох кандидатів у мери, які набрали найбільшу кількість голосів виборців 25 жовтня. Результати голосування 15 листопада будуть дійсними незалежно від показника явки виборців. До міст, де відбудеться другий тур, належать: Київ, Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград, Краматорськ, Житомир, Ужгород, Бердянськ, Запоріжжя, Мелітополь, Івано-Франківськ, Біла Церква, Кіровоград, Сєверодонецьк, Львів, Миколаїв, Кременчук, Полтава, Рівне, Суми, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів та Чернівці. Зауважимо, що 25 жовтня голосування у Маріуполі й Красноармійську не відбулося, а дату проведення виборів у цих містах визначено окремим законом на 29 листопада. 

14 із 29 міст, де 15 листопада відбудеться повторне голосування на виборах міських голів, мають високий рівень потенційної конфліктності щодо дня голосування і підрахунку голосів з імовірністю силового протистояння та юридичного оскарження результатів, а саме: Дніпропетровськ, Павлоград, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь, Запоріжжя,  Бердянськ, Мелітополь, Краматорськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів, Житомир, Ужгород.

Близько 1,5 млн. українських громадян, які є внутрішньо переміщеними особами, не зможуть проголосувати на місцевих виборах у нових територіальних громадах. Група громадських організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Донецької обласної організації «Комітет виборців України», ВБФ «Право на захист», Інституту суспільно-економічних досліджень, ВостокSOS, КримSOS та 9 народних депутатів ініціювали і розробили законопроект #2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб», яким надається можливість внутрішньо переміщеним особам за особистою заявою змінити виборчу адресу і постійно голосувати на загальнонаціональних та місцевих виборах за місцем фактичного проживання. Попри наполягання громадськості та експертів, даний законопроект так і не було розглянуто профільним Комітетом Верховної Ради з питань правої політики і правосуддя, а також не було внесено на розгляд і голосування в Парламенті.

Центральна виборча комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на місцевих виборах 83 українським громадським організаціям із всеукраїнським, регіональним, місцевим статусом. 10 вересня 2015 р. такий дозвіл було надано Громадянській мережі ОПОРА, яка має всеукраїнський статус. 

Вибори міських голів у містах із кількістю виборців 90 тис. і більше проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості, тобто буде обраним той кандидат, за якого проголосувало 50% + 1 виборець, що взяли участь у голосуванні 25 жовтня. Якщо жоден із кандидатів не набрав такої кількості голосів, то на 15 листопада 2015 р. буде оголошено другий тур виборів за участі двох претендентів, що набрали найбільшу кількість голосів. Обраним вважається той кандидат, який здобуде підтримку найбільшої кількості виборців. Висування кандидатів у мери було дозволено як місцевим осередкам партій, так і шляхом самовисування.

16 листопада, у післядень голосування, о 10:30 в інформаційному агентстві «УНІАН» (м. Київ, вул. Хрещатик, 4) ОПОРА оприлюднить попередні висновки щодо дня голосування і проаналізує вплив найпоширеніших порушень на результати волевиявлення громадян, а також повідомить про дані паралельного підрахунку голосів на виборах міського голови Дніпропетровська.

Нагадуємо, що Громадянська мережа ОПОРА створила цілу серію унікальних продуктів, які допоможуть відстежувати виборчу кампанію та робити свідомий вибір:

Відзначимо, що інформацію про зафіксовані порушення під час виборчої кампанії, зокрема і в день голосування, ОПОРА оприлюднює в режимі реального часу на Мапі порушень «Місцеві вибори 2015»: http://map.oporaua.org/

Також ОПОРА оперативно інформуватиме про перебіг дня голосування:        

На сайті: http://oporaua.org/  У соцмережі Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora

У Twitter: https://twitter.com/opora(#вибори2015 #elect_ua @opora)

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, а також за повторним голосуванням на виборах міських голів 15 листопада.  Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. З 5 вересня у всіх регіонах України працює 144 довготермінові спостерігачі, до яких у день голосування приєдналися понад 3 000 короткотермінових спостерігачів. Починаючи з 26 жовтня, у 29 містах України працюють 77 довготермінових спостерігачів, до яких у день голосування 15 листопада приєднаються понад 1000 короткотермінових спостерігачів. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активному громадянину завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.

Сьогодні, 15 листопада 2015 року, з 08:00 до 20:00 українці обиратимуть кандидатів на посаду міських голів 29 міст. Як повідомляла ОПОРА, 14 із 29 міст мають високий рівень потенційної конфліктності щодо дня голосування і підрахунку голосів з імовірністю силового протистояння і юридичного оскарження результатів. У день голосування понад 1 000 спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА моніторитимуть вибори в 29 містах, а також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів на виборах міського голови Дніпропетровська. Відзначимо, що інформацію про зафіксовані порушення під час виборчої кампанії, зокрема і в день голосування, ОПОРА оперативно оприлюднює на Мапі порушень «Місцеві вибори 2015» та сайті Мережі.