ЦВК задовольнила клопотання Громадянської мережі ОПОРА щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. За таке рішення під час засідання 10 вересня проголосувало більшість членів Комісії.

Частиною першою пунктом 6 статті 12 Закону України "Про місцеві вибори" визначено, що суб’єктами виборчого процесу, серед інших, є також й офіційні спостерігачі від громадських організацій, зареєстрованих у встановленому Законом порядку. ОПОРА зареєстрована в Міністерстві юстиції України, про що видано відповідне свідоцтво, має всеукраїнський статус, її діяльність поширюється на всю територію України, також відповідно до її статутних завдань здійснює, зокрема, спостереження за ходом виборчого процесу. Відповідне рішення про ЦВК міститься у Постанові №249 від 10 вересня 2015 року.

Варто відзначити, що станом на 10 вересня 2015 року Центральна виборча комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 21 громадській організації.

1 вересня Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за місцевими виборами 25 жовтня 2015 року, яка включатиме довготермінове та короткотермінове спостереження. Так, протягом всього виборчого періоду до процесу спостереження залучено 144 довготермінових спостерігачів. У День голосування Мережа мобілізує понад 3 000 активістів для здійснення якісного спостереження та паралельного підрахунку голосів. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Нагадаємо, що офіційні спостерігачі від громадської організації мають певні переваги на виборах, адже офіційний спостерігач є суб'єктом виборчого процесу, на відміну від журналіста, та має право оскаржувати рішення, дії та бездіяльність інших суб'єктів виборчого процесу, тоді як журналіст може лише повідомляти широкому загалу про факти та події, пов’язані з виборчим процесом.  

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за місцевими виборами. Організація співпрацює з 144 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 жовтня, до них долучаться більше 3 000 активістів для запобігання зловживанням під час голосування і підрахунку голосів.