Поскаржившись під час прес-конференціїз боку правоохоронних органів Хмельниччини проводити антиагітацію, активісти Всеукраїнського об’єднання «Тризуб» перейшли до акцій прямої дії. Ідеться про кандидатів-депутатів, які проголосували за «диктаторські закони» 16 січня цього року. Пікетування помешкань таких депутатів активісти «Тризуба», хмельницьких організацій «Автомайдан» і громадського руху «Майдан», а також «Правого сектора»розпочали з села Дашківці Віньковецького району. Вони прибули туди до особняка народного депутата України Віктора Бондаря.

xm Akcija proty Bondara1

фото Ксенії Орлової, НГП

 

Відповідно до пункту 8 частини 2 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація може проводитися у формі публічних закликів не голосувати за кандидата у депутати. Згідно з тим, активісти спонукали виборців одномандатного виборчого округу № 191 не обирати депутатом вдруге Віктора Бондаря. Він знову тут балотується до Верховної Ради України як кандидат-самовисуванець. А от до їхньої вимоги зняти свою кандидатуру з виборів, кандидат не дослухався: він пропустив крайній термін (13 жовтня), коли можна подати до ЦВК письмову заяву про відмову балотуватися (пункт 1 частини п’ятої статті 61 Закону «Про вибори народних депутатів України»).

- Це всеукраїнська акція. На Хмельниччині після Віктора Бондаря ми навідаємося до Олександра Гереги та Сергія Лабазюка, чия діяльність зробила кривавими події на Євромайдані і спровокувала війну на українському Донбасі, - повідомила ОПОРІ активіст Громадського руху «Майдан» Наталія Вишнівська. – Щодо акції в Дашківцях, то вдома у депутата ми застали лише двох жінок, які назвалися матір’ю і бабусею Віктора Бондаря. А місцеві його прихильники намагалися спровокувати нас на сутичку.

xm Akcija proty Bondara2

Учасники акції заклеїли листівками джип із київськими номерами та огорожу депутатової садиби. За словами Наталії Вишнівської, це такі ж листівки, які були вилучені тиждень тому в селі Зінькові Віньковецького району, про що ОПОРА вже повідомляла.

Нагадаємо, за президентства Віктора Ющенка Віктор Бондар очолював Міністерство транспорту і зв’язку та був головою Дніпропетровської облдержадміністрації. Перемігши на виборах 2012 року висуванця Партії регіонів Миколу Дерикота (25,4 відсотка голосів виборців проти 20,7 відсотка), він на початку роботи VII скликання парламенту увійшов у фракцію Партії регіонів. Про події 18 – 20 лютого 2014 року він каже: «Ми за три дні почали активні консультації: ввечері, вночі. На жаль, це все, я думаю, моніторилося, про це знали. Тому Янукович пішов на розстріл Майдану». Це цитата з ілюстрованого звіту народного депутата за 2013-2014 роки, що розповсюджується в окрузі № 191.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.