Громадянській мережі ОПОРА вдалось зв’язатись з прес-службою ЦВК Костянтином Хівренком, який допоміг отримати коментар від помічника члена Центральної виборчої комісії Олександра Осадчука.

- Офіційного письмового звернення від голови Лубенської міської комісії до ЦВК не було. Відтак і не було офіційної письмової відповіді. Нині розпочато передрук близько 30 000 бюлетнів з помилкою, де неправильно вказана дата народження діючого міського голови. Це рішення приймалась по телефонній розмові, - говорить прес-секретар ЦВК.

ОПОРА продовжує слідкувати за подальшим розвитком подій з бюлетенями у Лубенській міській комісії.  Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА знаходиться у комісії та інформує про подальші дії та рішення комісії. Наразі члени комісії запевняють, що відправили два листа: електронний та письмовий до ЦВК, та відповіді так і не отримали.

На прохання отримати протоколи засідання комісії, спостерігачеві ОПОРІ надали лише єдиний протокол за 21 жовтня. Хоча, зазначимо, що по приїзду спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, її запевнили, що зранку було проведено вже два засіданні. Після повторного прохання надати дві постанови про ранкові засідання їй все ж таки надали два документи, один з яких завіряли у присутності спостерігача.

POltavshina  Pomilka z buletnyami onovleno111

POltavshina  Pomilka z buletnyami onovleno1

POltavshina  Pomilka z buletnyami onovleno11

- Секретар винесла два документи, на одному була печатка ВК, а інший був незавірений. Так вони пішла у інший кабінет і, скоріш за все, проставили там печатки, адже винесла його готовим, - розповідає спостерігач ОПОРИ.

POltavshina  Pomilka z buletnyami onovleno2

POltavshina  Pomilka z buletnyami onovleno22

Після цього членів комісії попросили показати документи, відповідно до яких було визначено саме цю типографію тою,яка повинна була друкувати бюлетені. При цьому знову ж таки, протоколу про вищезазначене засідання не надали через технічні проблеми. Члени комісії пояснили, що у них не працює інтернет та комп’ютер.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області зв’язалась з Полтавським УМВС та повідомила про порушення. На заяву була оперативна реакція, до Лубенської міської комісії була направлена слідчо-оперативна група. Зараз вони опитують членів комісії. Також викликали члена комісії, який стверджував, що голова Лубенської комісії одноосібно прийняла рішення про виготовлення бюлетенів у типографії “Інтер-Парк”.

Зазначаємо, що у Протоколі Лубенської МВК зазначено, що Ткалун С. М. запропонувала підтвердити замовлення виборчих бюлетенів за макетом підприємства-виготовлювача “Інтер-Парк”.

Зауважимо, що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у Лубнах зарестровано тільки підприємство виробничо-комерційне товариство з обмеженою відповідальністю фірма "ІНТЕР ПАРК ЛТД".

Також Лубенська МВК сьогодні о 10:00 год. на своєму засіданні прийняла рішення замовити виготовлення бюлетенів з виборів Лубенського міського голови у кількості 39 695 та звернутися до Полтавської обласної ради з клопотанням про виділення коштів для повторного друку виборчих бюлетенів з виборів Лубенського міського голови.  Однак у бюлетенях до міської ради Лубенська МВК своєю постановою постановила зобов’язати виправити технічну помилку шляхом закреслення слова “районної” однією повздовжньою лінією і написати друкованими літерами чорною пастою слово “міської” під закресленим словом, скріпити вказане виправлення технічної помилки печаткою ДВК.

Нагадаємо, що у Лубенській міській виборчій комісії сьогодні вночі (24 жовтня), близько другої години ночі, були виявлені три помилки у виборчих бюлетенях.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android