Розміщення агітації у заборонених місцях, підкуп виборців та пошкодження агітації – основні тенденції напередодні завершення передвиборчих кампаній.

У м. Кривому Розі кандидат до Довгинцівської районної ради Олександр Голованов (ВО «Батьківщина») агітує з сміттєвих урн. Так його агітаційні листівки прикрашають смітники міста.

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 1

Кандидат до міської ради від «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» Дмитро Стокозенко нехтує нормами закону та розміщує свої агітаційні листівки на опорах електромереж.

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 2

Згідно ч. 4 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори»:Плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

Раніше ОПОРА вже повідомляла про місця в яких дозволено розміщення агітаційних матеріалів у м. Кривому Розі.

Також відомі випадки надання пенсіонерам медикаментів від партії, фірмовий стиль якої дуже схожий на агітаційні матеріали партії «Відродження». На пакетах зазначено «Програма відродження медицини». Роздача пакунків відбувається у смт Кринички.

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 3

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 4

У Кривому Розі спостерігачами ОПОРИ зафіксовано автомобіль наповнений пакунками з логотипом партії та надписом «аптечка».

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 5

У штабі кандидата на посаду голови міста Кривого Рогу від партії «Відродження» К. Караманіца, подібні інциденти не коментують та допускають роздачу медикаментів партією-клоном «Відродження України».

Довірена особа К. Караманіца О. Подкопаев, продемонстрував спостерігачеві ОПОРИ фото місцевого видання «Пульс» з рекламою партії «Відродження України». «Ця реклама повністю копіює нашу символіку. Особливу увагу хотілося б звернути на написання прізвища «КАРАМАНІЦ». Не буду здивований, якщо наші опоненти роздаватимуть у районах де в нас найвищий рейтинг, подібні пакунки з агітками партії «Відродження», і продовжуватимуть дискредитувати нас подібним чином.

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 6

Згідно ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

У м. Кривому Розі по вул.XX Партз’їзду зафіксовано пошкодження агітаційних білбордів кандидата на посаду мера Ю.Вілкула («Опозиційний блок»).Так прізвище та ім’я кандидата повність зафарбовано, а залишено тільки передвиборчі гасла.

foto 21.10.2015 Dnipr Agit porush 7

Згідноп. 2 ст. 157 Кримінального кодексу Українизазначено:«Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, або іншим способом, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років». 

 

За коментарями звертайтеся:
прес-служба  Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380994263118
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.