Виборець зателефонував до ОПОРИ і розповів, що в його під’їзді від імені кандидата в депутати Херсонської міської ради дарували картки для проїзду в ліфті разом з агітаційною листівкою.

Спостерігач ОПОРИ поспілкувався з виборцем і дізнався про подробиці.

Як з’ясувалося, ситуація сталася 22 жовтня у першому під’їзді будинку №28 по вулиці Некрасова. Подзвонили у двері і запитали батька-пенсіонера, якого на той момент не було вдома. Тоді агітаторка сказала, що вони дарують пенсіонерам картки для проїзду в ліфті і передала таку картку разом з агітаційною листівкою від імені кандидатки в депутати Херсонської міської ради від політичної партії «Опозиційний блок» Олени Дмитрук, яка балотується по округу№44.

23-10- kandydat-darue-kartky-liftu

В руках у агітаторки були списки з цілим переліком прізвищ, а також стос ліфтових карток.

Коли виборець спитав: «Ви що, робите підкуп виборців?»,  агітаторка стала тікати.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно із ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. За здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді  накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Згідно з ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.