Станом на 16 жовтня бюлетені для виборів міського голови та депутатів міської ради ще не були надруковані і не отримані Новокаховською міською виборчою комісією, що порушує п.1ч.1 ст.75 Закону України «Про місцеві вибори», яка зобов’язує міську виборчу комісію забезпечити виготовлення виборчих бюлетенів на підставі договору, укладеного між нею та поліграфічним підприємством, не пізніше як за 10 днів до дня голосування (14 жовтня) та отримати їх не пізніше як за 9 днів до дня голосування (15 жовтня). Причиною для цього став цілий ряд конфліктних ситуацій.

16 жовтня відбулось засідання Новокаховської міської виборчої комісії, на якому розглядались питання щодо фінансування друку виборчих бюлетенів, визначення поліграфічного підприємства для друку виборчих бюлетенів та інше. Як з’ясувалося,  договір з поліграфічним підприємством без прийняття рішення членами комісії шляхом голосування. Як зазначив один з кандидатів у депутати до Новокаховської міської ради  Литвин Ігор Йосипович, після ознайомлення з документацією, договір між виборчою комісією та ООО «Новокаховська міська типографія» був підписаний 12 жовтня. А 15 жовтня розпочався друк бюлетенів у Новокаховській міській друкарні згідно цього договору розпочався друк бюлетенів.

 На засіданні 16 жовтня  11 з 18 членів виборчої комісії проголосували за те, що друкувати бюлетені на підприємстві, на якому друк вже був розпочато ще 15 жовтня. Нагадаємо, що у  той же день  друк був призупинений, а приміщення, де зберігались вже виготовлені бюлетені (дві з половиною тисячі) було опечатане міліцією. Це сталося тому, що одна з кандидатів на посаду Новокаховського міського голови - Ірина Лепень (самовисування) запідозрила, що бюлетені друкуються з порушеннями, взяла самовільно один із упаковки підприємства – виготовлювача, викликала міліцію і передала їм бюлетень. 

Основні вимоги присутніх на засіданні комісії кандидатів та їх довірених осіб стосувалися того, щоб змінити місце друку, так як міську друкарню підозрюють у тому,  що вона пов’язана з мером  Нової Каховки Володимиром Коваленко, який наразі є кандидатом на цю ж посаду (самовисування), а також вони підозрюють, що бюлетені можуть бути виготовлені у більшій кількості, ніж необхідно.

Голова міської виборчої комісії Алла Петрієнко, пояснюючи ситуацію, що склалася, зазначила, що єдина друкарня, яка згодилась друкувати бюлетені без грошей – Новокаховська міська. І так само зазначила, що на 16 жовтня на рахунок Новокаховської міської виборчої комісії ще не поступили кошти, вже затверджені Новокаховською міською радою ще 8 жовтня.

На питання, чому  членів комісії не поставили до відома, де буде проходити друк, голова комісії відповіла, що після 12 жовтня не відбувались засідання комісії, а договір з типографією треба було терміново підписувати, щоб дотриматись терміну виготовлення бюлетенів, який  зазначений в Законі.

Кандидат в депутати Новокаховської міської ради від політичної партії «Сила людей» Олександр Довбня додав, що бюлетені будуть продовжувати друкуватися у Новокаховській міській друкарні, якщо підприємство не буде заблоковане. 

Як стало сьогодні, 17 жовтня, відомо, Новокаховська міська виборча комісія на своєму засіданні вранці прийняла рішення про зміну поліграфічного підприємства, визначили заключити договір з Великолепетиською районною друкарнею, тим самим задовольнивши вимоги кандидатів у мери. А ті бюлетені, що вже були виготовлені у Новокаховській міській типографії, були знищені у присутності контрольної комісії, що була створена для контролю за виготовленням бюлетенів.

 Відзначимо, що кандидатами на посаду Новокаховського міського голови зареєстровано 13 осіб.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.