Херсонська міська виборча комісія прямо в друкарні передає бюлетені до районних комісій. Активісти блокують виїзд автомобілів з бюлетенями з виборів Херсонського міського голови.

Спостерігач ОПОРИ повідомляє, що сьогодні, 20 жовтня, на поліграфічному підприємстві «Стар» відбувається виїзне засідання Херсонської міської виборчої комісії, на якому вона передає виборчі бюлетені районним у місті виборчим комісіям (Суворовській, Дніпровській, Комсомольській виборчим комісіям).

20-10-foto-1peredacha-buleteniv-u-drukarni

Терміни виготовлення та передачі виборчих бюлетенів, які регламентуються Законом України «Про місцеві вибори» (п.1 ч.1 ст.75), порушені : міська виборча комісія мала отримати бюлетені з поліграфічного підприємства «не пізніше як за дев’ять днів до дня голосування », до 16 жовтня, і передати їх районним комісіям не пізніше наступного дня після отримання (п.3 ч.4 ст.75 ЗУ «Про місцеві вибори») на своєму засіданні.

20-10-foto-2peredacha-buleteniv-u-drukarni-2

Ця затримка пов’язана з проблемами реєстрації Володимира Сальдо, екс-міського голову міста Херсона, що потягло за собою затримку із затвердженням тексту виборчого бюлетеня.

Член Херсонської міської виборчої комісії Артем Сопов  вважає, що друк бюлетенів у тому вигляді, що наразі здійснений, не є законним, бо договір з підприємством виготовлювачем  від імені міської виборчої комісії підписав заступник голови комісії, а не голова.  Остаточний текст виборчого бюлетеня не був затверджений на засіданні міської виборчої комісії. А також Артем Сопов вважає, що у тексті бюлетеню порушена норма закону щодо нумерації кандидатів на посаду Херсонського міського голови: у надрукованих бюлетенях прізвище Володимира Сальдо стоїть під номером 13, а має бути внесене  в кінці бюлетеню, бо згідно ч.7 ст. 74 (останній абзац) «після затвердження тексту виборчого бюлетеня для голосування у відповідному виборчому окрузі порядковий номер кандидата не може бути змінений». 

З такою ситуацією, що склалася навколо реєстрації Володимира Сальдо не згодні громадські активісти, ряд акцій протесту вже проходив у місті, і от сьогодні відбувається пікет, який блокує виїзд представників районних виборчих комісій з подвір’я друкарні «Стар». На світлині ми бачимо, що тут присутня і міліція.

20-10-foto3-blokuvannia-drukarnia-2

Ми продовжуємо слідкувати за розвитком подій.

Додатково:  виборчі бюлетені по виборах міського голови та по виборах Херсонської міської ради друкуються у Типографії «Стар», яка належить Леоніду Гельдфанбейну , який є кандидатом до Херсонської міської ради від ПП «НАШ КРАЙ». Від цієї ж партії балотується і Володимир Сальдо.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.