Цього разу підставою для відмови стали дані про голову місцевої партійної організації у документі, наданому міськрайонним управлінням юстиції.

1 жовтня о 18 годині на черговому засіданні Кам'янець-Подільської  міської виборчої комісії продовжили  розгляд питань про реєстрацію кандидатів до міської ради  та на посаду міського голови. Голова комісії Руслан Ярема одразу заявив: «Для нас всі партії рівні». 

zasídannya MVK KP

Оскільки проекти постанов доносили вже після початку засідання, зберігалась інтрига, кому і з якої причини комісія відмовить в реєстрації сьогодні, враховуючи, що на попередньому засіданні, про яке ми уже писали, можливості взяти участь у місцевих виборах позбавили 75 висуванців від чотирьох партій.

Першим відмову отримав Юрій Безносюк від Народної партії, який не вказав відомості про громадську роботу в автобіографії. Брак цієї інформації ТВК, як і під час попереднього засідання, трактувала як відсутність документа.

На запитання члена ТВК Сергія Трасіуха (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»), на який пункт Закону України «Про місцеві вибори» комісія спирається, не визнаючи документ автобіографією, адже пропуск слова чи фрази є помилкою, яка згідно з п. 12  ст. 41 Закону підлягає виправленню, інший член комісії, Олег Підскоцький, процитував ст. 38. Закону, де вказані обов'язкові реквізити автобіографії.

Після цього комісія відмовила в реєстрації усім кандидатам в депутати міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», кандидату на посаду міського голови Михайлу Посітку від  цієї політичної сили, а також представнику місцевої організації партії з правом дорадчого голосу Вадиму Бойку.  Комісія представила документ з міськрайонного управління юстиції, де головою міської організації ВО «Свобода» вказаний Юрій Яриновський, а всі документи, подані до ТВК для реєстрації кандидатів, підписував Михайло Посітко. Вадиму Бойку відмовили на підставі даних того ж документа: там вказано, що він очолює Всеукраїнський патріотичний союз.

Михайло Посітко, у свою чергу, надав виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, де саме його вказано керівником Кам’янець-Подільської міської організації ВО «Свобода».

Після закінчення засідання журналістам заборонили фотографувати, але дозволили «одним оком» глянути на документ з управління юстиції. Журналістка «Точки ОПОРИ» встигла помітити, що головою міської організації Партії регіонів в цьому документі  значиться нинішній нардеп, член фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  Володимир Мельниченко. Тож дані у документі явно застарілі.

Коментуючи ситуацію, представники політичної сили заявили, що звертатимуться до суду.

Не втримався від коментарів на своїй сторінці у Facebook і голова обласної організації ВО «Свобода» та кандидат на посаду міського голови Хмельницького Олександр Симчишин, який, зокрема, зазначив: «Сьогодні відмовилися реєструвати кандидатів до міської ради від ВО «Свобода» і кандидата на посаду міського голови Михайла Посітка. Згідно соціологічних опитувань «Свобода» серед лідерів, а Посітко – один з головних конкурентів нині діючого. Офіційна причина: ніби-то Михайло Посітко, який підписував документи – не голова міської організації. Хоча він голова з 2014 року і приніс на засідання комісії оригінал виписки з Державного реєстру з підписом і мокрою печаткою про керівника організації. Але в Кам'янці свої закони і правила. «Панятія». Зрозуміло, що бояться і «Свободи» і Посітка, зрозуміло, що «Свобода» для них кістка в горлі була, є і буде, але так грубо порушувати Закон?! Це вже переходить усі рамки. Подаємо до суду і відновимо справедливість».

Oleksandr Symchyshyn

Водночас під час засідання у повному складі зареєстрували кандидатів від Аграрної партії України (14 осіб), «УКРОПу» (36 осіб) і партії «Відродження» (37 осіб).
Громадянська ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 2 ст. 46 ЗУ «Про місцеві вибори» рішення про відмову в реєстрації кандидата повинно містити вичерпні підстави відмови.
 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.