Офіційний старт місцевих виборів-2015, що припав на суботу 5 вересня, для Харкова став лише формальною датою — фактична передвиборча кампанія, включаючи завуальовану чи погано приховану агітацію претендентів на виборні посади в самому розпалі принаймні вже як місяць. Однак для Харкова залишається декілька інтриг, пов’язаних з виборами Харківського міського голови.

Новий закон про місцеві вибори, як відомо, встановлює початковою датою реєстрації кандидатів 21 вересня (у відповідності до ст. 35 Закону України про місцеві вибори), а передвиборчу агітацію дозволяє не раніше ніж на наступний день після прийняття рішення про реєстрацію кандидата (відповідно до ст. 54 Закону України про місцеві вибори), тоді як у Харкові вже понад місяць вирує політична агітація та обговорення чергових гучних заяв, перш за все, стосовно висунення кандидатів на посаду Харківського міського голови. Фактично, на наших очах формується перелік майбутніх, подекуди неочікуваних, учасників передвиборчої баталії за посаду очільника Харкова, які поспішають заздалегідь, з правовим фальстартом, без реєстрації, вступити у агітаційний період своєї боротьби. 

Вже відомо, що у виборах Харківського міського голови планує взяти участь низка колишніх членів Партії регіонів, однак під різними, іноді неочікуваними партійними брендами. Характерно, що їх фальстарт, вочевидь, пов'язаний з необхідністю популяризації нового, тому маловідомого виборцям партійного бренду.

Однією з найбільш обговорюваних тем для Харкова була подальша політична траєкторія діючого Харківського міського голови Генадія Кернеса, скаліченого навесні 2014 року кулею снайпера та фігуранта повільного судового процесу в Полтаві, однак рейтингового політика. На останній сесії Харківської міської ради у червні він повідомив про свою участь у виборах, апелюючи до значної підтримки харків’ян. Те, що Г. Кернес швидше за все піде на черговий строк від партії «Відродження» стало зрозумілим, коли в серпні на харківському комунальному транспорті — тролейбусах та трамваях — з’явилися надписи «Відродження».

news 8 09 kharkivska obl 1

news 8 09 kharkivska obl 2

Без згадки, що це бренд політичної партії, однак на фоні білбордів з рекламою однойменної політичної партії. Практика для Харкова традиційна, і, мабуть, не заборонена, якби не ознаки політичної реклами із залученням комунального транспорту. Інтрига добігла свого логічного завершення, коли Г. Кернес 5 вересня, в перший день офіційної передвиборчої кампанії заявив про намір балотуватися від партії «Відродження», очолюючи списки цієї партії на обласному та міському рівні, про що докладно, з явними ознаками політичної агітації, політичної джинси та медійного адміністративного ресурсу, повідомив харків’ян комунальний телевізійний канал «Харьковские известия».

Паралельно в області набирає обертів скандал стосовно відмови у реєстрації регіональними органами юстиції партії «Опозиційний блок», який триває з червня 2015 року за активної участі Михайла Добкіна, який, як відомо, складав славнозвісний політичний дуумвірат, разом з Г. Кернесом, починаючи принаймні з 2005 року. Скандал вже привернув до себе увагу міжнародної спільноти, зокрема, 7 вересня посол США Джеффрі Пайєтт на зустрічі з головою ЦВК висловив серйозну стурбованість цією ситуацією. Участь Опозиційного блоку у місцевих виборах на Харківщині, де він має значний рейтинг політичної підтримки, залишається під питанням, що впливає на потенційне розташування сил на регіональній політичній шахівниці. Важливо, що участь «Опозиційного блоку», вочевидь, не вигідна Г. Кернесу та партії «Відродження», для якого ця політична сила є прямим електоральним конкурентом, тоді як скандал з відмовою у реєстрації, навіть за об’єктивних умов,  створює негативний імідж опонентам М. Добкіна та Г. Кернеса, які представляють державну владу в регіоні.

Одним з претендентів на посаду очільника Харкова став харківський бізнесмен та меценат Юрій Сапронов. Колишній депутат міської ради від партії «Наша Україна» (до 2010 року) та колишній регіонал (після 2010 року), який працював у команді Михайла Добкіна на посаді заступника голови обласної держадміністрації з економічних питань, він широко відомий Україні через історію, яку вимушений постійно спростовувати, стосовно начебто приховування ним Віктора Януковича, коли той 21 лютого 2014 року залишив Київ та приїхав до Харкова. Ще навесні він категорично відмовлявся від участі в політиці, а вже у серпні заявив про свою участь у виборах, за що вибачився на своїй сторінці у Facebook перед харків’янами, та включився в фактичну агітаційну кампанію з фальстартом, зокрема, у вигляді візуальної реклами на вулицях Харкова.

news 8 09 kharkivska obl 3

Цікавою була його заява, що він йде самовисуванцем, «не від політичних партій та не від волонтерів». Однак, на його думку, саме волонтери докорінно змінили його свідомість, й він спирається у своїй діяльності на громадську організацію «Волонтерська Сила Харкова». У своїй публічній риториці Юрій Сапронов дистанціюється від Михайла Добкіна та Генадія Кернеса, хоча ще у червні заявляв, що перемогти Г. Кернеса на цих виборах не зміг би й Папа Римський та додавав: «Якщо Кернес не піде на вибори, вибори виграє Михайло Добкін. Якщо Добкін й Кернес не підуть на вибори, вибори виграє Олександр Ярославський. Якщо Добкін, Кернес та Ярославський не підуть на вибори, вибори виграє Олександр Фельдман. І так далі я можу дійти до Сапронова, який у цьому списку десь восьмий, дев’ятий, десятий».

В кампанію, напевно, збирається включитися й Олександр Фельдман, бізнесмен, меценат, діючий народний депутат України, колишній очільник партії «Батьківщина» на Харківщині (до 2010 року) та колишній регіонал (після 2011 року), який нещодавно став співголовою політичної партії «Наш край». 4 вересня на власному сайті він розмістив коментар щодо соціологічного опитування про рейтинг харківських політиків, який провів Київський центр політичного та економічного аналізу. В досліджені зазначається, що потенціал скласти конкуренцію Г. Кернесу має саме О. Фельдман. Однак, на цей час, згідно з опитуванням, Генадія Кернеса підтримує 48,4% харків’ян, тоді як найближчого конкурента, Анатолія Родзинського, підтримує 4,1% городян.  О. Фельдман коротко та жорстко зазначив «Гуляй, гопота, від рубля й вище», а також обережно зазначив, що згідно з законом, виборчий процес ще не розпочався, тому час для прийняття рішення про участь у виборах в мери Харкова у нього ще є. Що, однак, не завадило йому розмістити на вилицях Харкова білборди з агітацією за партію «Наш край» за власним підписом.

news 8 09 kharkivska obl 4

Важливо, що одним із спонсорів політичного проекту «Наш край» вважають й Олександра Ярославського, відомого бізнесмена, який мав бізнесові проблеми з дуумвіратом Кернес-Добкін, як, власне, й Олександр Фельдман, власник відомого торгівельного центру «Барабашово», що знаходиться у Харкові. Принаймні, так вважає політолог Вадим Карасьов. 

Серед демонстративних опонентів Генадія Кернеса на цих виборах вже проявився депутат Харківської міської ради Анатолій Родзинський, який на останніх місцевих виборах балотувався як мажоритарник від партії «Сильна Україна». В Харкові він очолив політичний проект «Контролюй владу», поєднавши його з партією «Громадське рух «Народний контроль». А. Родзинський вже розпочав активну агітацію, що має ознаки передвиборної.

Впливовою політичною силою на Харківщині є ще один потенційний розпорядник адміністративного ресурсу — голова Харківської облдержадміністрації Ігорь Райнін, що, за сумісництвом, очолює партію «Блок Петра Порошенко «Солідарність». Вочевидь, він очолить списки партії на виборах до Харківської обласної ради. Принаймні, саме такий висновок можна зробити на підставі масштабної кампанії з його популяризації за допомогою візуальної реклами у Харківській області, й, зокрема, у Харкові, що триває вже декілька місяців.

Однак важливим питанням для партії «Блок Петра Порошенко «Солідарність» є формат участі у виборах Харківського міського голови та Харківської міської ради — самостійно чи у складі коаліції демократичних сил. Ще у середині серпня Ігорь Райнін виступив з пропозицією висування єдиного кандидату від регіональних представників парламентської коаліцій, що поклало початок серії публічних консультацій стосовно такої кандидатури, які тривають, але без значного прогресу. Важливо, що політична партія «Народний фронт», Радикальна партія Олега Ляшка та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» не представили свої кандидатури, а представники партії «Об’єднання «Самопоміч» заявили, що діалогу їх ніхто не запрошував, тому, мабуть, можна буде очікувати на кандидата в мери від цієї політичної сили, за якою на Харківщині стоїть впливовий бізнесмен та волонтер Всеволод Кожемяко.   

Серед претендентів в кулуарах називаються три прізвища. По-перше, Олександра Давтяна, харківського бізнесмена та власника телеканалу «Simon», відомого своїми непростими, подекуди конфліктними взаємовідносинами з  Г. Кернесом, який влітку був обраний головою харківської міської організації партії «Блок Петра Порошенко «Солідарність». По-друге, Михайла Кобцева, народного депутата України від Блоку Петра Порошенка, маловідомого широкій громадськістю, аде достатньо впливового харківського бізнесмена. По-третє, Юлію Світличну, заступника голови Харківської облдержадміністрації. Однак, рішення щодо єдиного кандидата ще не оприлюднено.

Разом з тим, до числа претендентів постійно та наполегливо долучається Ігор Балута, колишній очільник Харківської області та людина, близька до Арсена Авакова, якого Петро Порошенко після парламентських виборів змінив на Ігоря Райніна. Він вже заявив, що представляє Волонтерську партію України та хотів би стати єдиним кандидатом від демократичних сил Харківщини. Відомо, що разом з І. Балутою Волонтерською партією займається впливовий харківський бізнесмен Валерій Дема. Крім того, на позицію єдиного кандидата претендує ще й група громадських активістів, серед яких, наприклад, Ігор Россоха, відомий як один з координаторів Євромайдану у Харкові. 4 вересня він заявив про намір балотуватися, якщо демократичним силам не вдасться домовитися про єдиного кандидата, й Андрій Белогрищенко, який вже намагався боротися за посаду мера Харкова на минулих виборах, але без помітних успіхів.

Окремо до участі у виборах вже заявилися Ігор Швайка, представник ВО «Свобода», колишній Міністр аграрної політики та продовольства України в першому уряді Арсенія Яценюка, якому 4 вересня міліція повідомила про підозру в організації масових заворушень біля будівлі Верховної Ради України 31 серпня цього року. 

Отже, в Харкові вже викристалізовується основний перелік майбутніх претендентів на посаду Харківського міського голови та політичних сил, які вони будуть представляти. Виборча кампанія вже у самому розпалі, більшість учасників з фальстартом, без процедури реєстрації, але включилися в агітаційну роботу, аби тільки заздалегідь. Чи очікувати Харкову на якісь політичні сюрпризи — покаже час, однак кампанія обіцяє бути стрімкою та швидкоплинною, що й зумовлює деяку достроковість у діях багатьох претендентів, які поспішають повідомити про себе виборцям.