У Харкові потенційний кандидат на посаду міського голови Анатолій Родзинський та  партія “Народний контроль”, яку він представляє, розпочали передвиборчу кампанію з порушенням Закону “Про місцеві вибори” та з антиреклами діючого мера Геннадія Кернеса, деяких потенційних кандидатів та партії “Самопоміч”.

6 вересня спостерігач ОПОРИ виявив біля трамвайної зупинки навпроти ТРЦ “Дафі” (вул. Героїв праці, 9) стенди від політичної партії “Народний контроль” та стоси газет. Усе це належало двом агітаторам, які поряд організували точку для розповсюдження агітаційної продукції та збору підписів під листом до Президента України, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ. Текст листа містив прохання змусити Геннадія Кернеса, діючого міського голову, відзвітувати по витратах міського бюджету та по рахунках комунальних підприємств.

news 7 09 Kharkivska obl 1

news 7 09 Kharkivska obl 2

У кожного бажаючого підписати лист запитували його контакті дані, серед яких номер телефону та прописку. За кожний контакт, як вдалося дізнатися спостерігачу, агітатори отримують 5 грн.

В газеті, яка розповсюджувалась тут же, присутні матеріали про Анатолія Родзинського як можливого суперника Геннадія Кернеса в другому турі виборів. Також є дві статті, що можуть дискредитувати Геннадія Кернеса як потенційного кандидата на пост міського голови. В одній з них подані невиконані обіцянки діючого міського голови, в іншій статті опублікована інформація щодо можливих джерел поповнення виборчого фонду Геннадія Кернеса.

Окрім цього в газеті опублікована стаття з заголовком “Як “Самопоміч” обманула очікування і стала найбільшим розчаруванням року” та політичний гороскоп, складений для потенційних опонентів Анатолія Родзинського у передвиборчій кампанії з місцевих виборів. За цим гороскопом Геннадій Кернес характеризується як “павлін”, чиї “слова розходяться з ділом”. Ігор Балута, екс-голова Харківської ОДА, відповідно до гороскопу, є “оленем”, який “не може стати гарним лідером”. А ось нинішній голова ОДА Ігор Райнін представлений “вовком”, який за необхідності “кликами прогризе собі шлях до успіху”. Олександр Фельман, діючий народний депутат, обраний по 174 виборчому округу Харкова, як написано в статті, є представником “лебедів”, які “заради власного блага” готові змінювати ідеали та принципи.  Про Юрія Сапронова, депутата Харківської облради,  написано, що він народжений під “тотемом” “ведмідь”, а це значить, згідно з публікацією, що таких людей підводить “їх повільність”,  а це є однією з причин того, що вони часто залишаються “другими номерами”.

news 7 09 Kharkivska obl 3

news 7 09 Kharkivska obl 4

news 7 09 Kharkivska obl 5

news 7 09 Kharkivska obl 6

ОПОРА наголошує на тому, що даний факт порушує декілька норм чинного виборчого законодавства про місцеві вибори.

Стаття 54 Закону “Про місцеві вибори” визначає, що розповсюдження друкованих видань, розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами є формою передвиборної агітації (пункт 5).

Частина 1 цієї статті говорить, що здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів є передвиборною агітацією. Право вести таку мають тільки зареєстровані відповідною ТВК кандидати. Але дані суб'єкти виборчого процесу мають право розпочати свою передвиборну агітацію тільки з дня, наступного за днем прийняття відповідною ТВК рішення про реєстрацію кандидатів (частина 2 статті 54). Згідно зі статтею 35, висунення кандидатів на посаду голови розпочинається за 34 дні до дня голосування, або 21 вересня. Тобто діяльність потенційного кандидата порушує установлені строки проведення передвиборної агітації, що заборонено статтею 60 (частиною 9) даного Закону.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення проведення передвиборної агітації поза строками тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.