19 вересня стартувала дводенна міжнародна конференція «Енергія з біомаси 2017». П’ятнадцятий раз поспіль конференція об’єднує виробників обладнання, постачальників сировини, розробників проектів, представників уряду та міністерств, науковців з України, Нідерландів, Литви, Німеччини й інших країн для співпраці у сфері біоенергетики.

Цього року захід розпочався із вручення професійних нагород за внесок у розвиток української біоенергетики «Золотий Міскантус 2017».

Конференція складалась із декількох паралельних секцій на різні теми в сфері біоенергетики, зокрема:

  • Ресурси біомаси: заготівля, переробка, транспортування і постачання біомаси лісової промисловості, сільського та комунального господарств, харчової промисловості. Енергетичні культури.
  • Дослідження і розвиток біоенергетичних технологій: спалювання, газифікація, піроліз, анаеробне зброджування, видобування і використання біогазу полігонів ТВП; технології сумісного спалювання біомаси з традиційними паливами. Виробництво рідких біопалив.
  • Пілотні, демонстраційні і комерційні проекти з використанням біомаси для виробництва енергії.
  • Питання законодавства, стратегії розвитку біоенергетики. Питання сталого розвитку і сертифікації біопалив.
  • Економічні, екологічні та соціальні аспекти біоенергетичних технологій.

20 09 17 01

Народний депутат України Олександр Домбровський, в.о. Голови комітету ПЕК Верховної ради України, розповів про основи законодавчого забезпечення розвитку біоенергетики в Україні.

Поточний статус та перспективи розвитку проектів з відновлюваної енергетики в Україні окреслив Сергій Савчук – Голова Держенергоефективності України. Він зазначив, що сфера ВДЕ сьогодні найпривабливіша для інвесторів, адже за останні роки жоден із секторів енергетики не зміг залучити стільки коштів, як відновлювані джерела.

Про стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні розповів Голова Біоенергетичної Асоціації в Україні Георгій Гелетуха. Зокрема йшлося і про перспективи створення ринку біопалива в Україні.

Під час панельної дискусії «Розвиток біоенергетики в Україні: успіхи та бар’єри» учасники поділились власними думками з приводу перспектив створення ринку біопалива.

Президент Всесвітньої Біоенергетичної Асоціації Ремігіус Лапінскас звернув увагу, що в Україні, як і в Литві, розвинуті тепломережі, які варто підтримувати, адже котельні можна буде переобладнувати з вугілля на газ чи біопаливо. Це спростить вихід біопалива на ринок теплоенергії.

Керівник Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте наголосила, що рада прийняттю Нової енергетичної стратегії, адже в ній закладений системний підхід. Документ, зокрема, передбачає формування прозорого ринку та створення умов для інвестицій. Крім того, пані Діана зазначає, що в Україні розвинений громадський сектор, який зможе контролювати майбутні постанови чи розпорядження у сфері, опираючись на Стратегію. Україна багата на біоресурси і має потенціал для того, аби досягнути 50% до 2035 року.

«Раціональне використання біоресурсів дозволить Україні замінити традиційні джерела енергії, які морально застарілі та несуть незворотну шкоду для довкілля», – зазначає аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов.

Конференція організована Біоенергетичною асоціацією України, Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Агентством з відновлюваної енергетики, «НТЦ «Біомаса», Інститутом технічної теплофізики НАН України.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних

та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.