8 вересня у рамках реалізації Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) відбулися презентація та громадські обговорення Плану дій зі сталого енергетичного розвитку Балтської ОТГ до 2030 року. 

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів» (до якої Балтська ОТГ долучилась 18 листопада 2016 року). Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект та пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо).

ПДСЕРК презентував Регіональний навчальний центр з енергетичного планування «АЙТІКОН» від Проекту USAID членам виконкому м. Балта.

У заходах взяли участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Балтської міської ради Одеської області – питань ЖКГ Федір Молодець, представники міської ради, комунальних підприємств, депутати міської ради, небайдужі мешканці громади.

Після презентації скороченої версії ПДСЕРК відбулося його обговорення.

12 09 17 01

Відповідно до ПДСЕР, місто ставить перед собою стратегічну мету: до 2030 року за рахунок впровадження заходів з енергозбереження, підвищення енергоефективності та заміщення традиційних джерел енергії на відновлювальні та альтернативні досягнути наступних показників:

  • скоротити викиди парникових газів на 52,5% (5 114 т СО2);
  • скоротити річне споживання енергоресурсів на 52,0% (15 713 МВт∙год.);
  • замістити частку традиційних джерел енергіїза рахунок відновлювальних на 7,9% (2 390 МВт∙год. / 375 т вугілля);
  • скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси щонайменше на 12,4 млн грн.

«Сподіваємося, що представлений План дій сталого енергетичного розвитку та клімату Балтської об’єднаної територіальної громади до 2030 року отримає підтримку депутатського корпусу на найближчому засіданні сесії міської ради. Адже завдяки йому Балтська громада матиме можливість успішно виконати безліч завдань, які ми ставимо перед собою задля підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів та покращення екологічної ситуації через зменшення викидів СО2 в атмосферу», – підкреслив Федір Молодець.

Основні заходи заплановані для досягнення мети:

  • запровадження системи управління енергоресурсами ОТГ;
  • модернізація інженерних систем та термомодернізація бюджетних будівель та житлових будинків;
  • модернізація системи водовідведення;
  • модернізація систем вуличного освітлення;
  • використання нетрадиційних та альтернативних джерел енергії.

Наразі тема енергозбереження є не дуже зрозумілою серед мешканців та не викликає великого зацікавлення, оскільки реалізація заходів у цьому напрямку потребує значних ресурсів і, передусім, кадрових. Один з учасників обговорення висловив побоювання, що громаді не вистачить кадрового потенціалу для впровадження саме якісного системного енергоменедженту через відсутність технічних спеціалістів з енергетики в громаді.

Проте міська влада планує змінювати ситуацію, залучаючи до співпраці громадські організації, зокрема планується тісна співпраця з Громадянською мережею ОПОРА.

Затверджувати новий План дій сталого енергетичного розвитку та клімату Балтської ОТГ до 2030 року депутати будуть на черговій сесії міської ради.

 

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.