Неприємною новиною щодо підвищення оплати за навчання розпочався навчальний рік для студентів Коломийського Інституту Управління Природними Ресурсами. Ця звістка була б не такою болісною, якби ціну не підвищили аж до 4 850 грн з 2 800 грн. Побачивши в таких діях порушення власних прав, 26 студентів звернулися за допомогою до Громадянської мережі ОПОРА за допомогою. Громадська організація попросила керівництво ВНЗ обгрунтувати підстави підвищеннячого оплати. Та відповіді на поставлене запитання отримано не було, як і взагалі будь-якої відповіді на інформаціний запит. Натомість був один дзвінок представниці адміністрації ВНЗ із проханням надати прізвища людей, що звернулися за допомогою до ОПОРИ. Ці прізвища можна було б назвати, якби не було відомо про те, які «профілактичні» розмови проводитимуться з тими, хто поскаржився.  

Не отримавши інформації з ВНЗ, одразу було надіслано звернення в Коломийську міську прокуратуру, щоб та дала пояснення законності такому різкому підвищенню ціни за освіту. Поки прокуратурою проводилась перевірка інституту, відважних студентів керівництво закладу «викликало на килимок» - поговорити. Їм ж важко було усвідомити, як якісь там студенти насмілились побачити в діях адміністрації несправедливість щодо себе, та ще й комусь поскаржитись.  

«Профілактичні» розмови про те, що не можна не коритися рішенням керівництва й скаржитись на навчальний заклад дали, нажаль, неприємний, хоча цілком передбачуваний результат. Бунтарський запал студентів зник. Які аргументи переконали студентів відступити, ні для кого не загадка. Коротше кажучи фраза: «Вам ще тут вчитися» - спрацювала і як завжди безвідмовно.

Таким чином все стало на свої місця, студенти припинили бунт, стали послушними й «добровільно» підписали зміни до контрактів про збільшення оплати за навчання. Прокуратура в свою чергу написала, що зміни до контрактів про вартість навчальних послуг вносяться на запит студентів.  

Добрий старт, нажаль, не гарантує перемогу на фініші. Те саме відбулось із студентами, що несподівано й агресивно заявили про намір захищати власні права, а потім повернулись на вихідну позицію. Це вже якась суспільна "болячка" не завершувати розпочате.

 P.S. «Зміни до контрактів про вартість навчальних послуг вносяться на запит студентів» - хотілося б уявити, як одного дня, прийшовши в начальний заклад, студент просить оформити зміни до контракту, в зв’язку з тим, що хоче більше платити.