Коли у місті панує літня спека, важко уявити, що за кілька місяців знову актуальною стане проблема високих тарифів за опалення, невідповідності ціни та якості комунальних послуг. Саме зараз час готуватися до опалювального сезону та подбати про комфортні умови проживання. Що ж робити, аби збалансувати видатки на послуги з енергопостачання мешканців Балти?

Державні програми – добре, місцеві – ще краще

Зараз споживачі мають можливість скористатися програмою «теплих кредитів». Це дозволить зменшити витрати дорогоцінного тепла. Створивши об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, можна утеплити будинок або встановити індивідуальний тепловий пункт, який допоможе знизити ціну на опалення до 40%, і при цьому отримати компенсацію від держави.

Проте можливості програми «теплих кредитів» – не єдиний шлях до енергоефективного майбутнього. Важливе стратегічне планування розвитку громад, що дозволить створити умови для реалізації глобальних проектів, направлених на покращення енергоефективності не тільки в житловому секторі, а й в бюджетному.

Таким стратегічним документом стає План дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) – пряме керівництвом до дії для окремої громади. Зокрема, ПДСЕР стає гарантією готовності до залучення інвесторів, які можуть вкладати гроші в енергетичний сектор.

23 08 17 06

Енергетичні реалії Балти

Балтська громада, розташована у північній частині Одеської області, спрямування зусилля на вирішення проблеми перевитрат енергетичних ресурсів шляхом об’єднання зусиль – опрацювання стратегії розвитку, поступового зменшення використання енергії та зниження шкідливого впливу на навколишнє середовище.

До складу Балтської громади увійшло місто Балта та 27 дотичних сіл: Акулинівка, Андріяшівка, Бендзари, Березівка, Білине, Борсуки, Відрада, Гольма, Євтодія, Зелений Гай, Кармалюківка, Козацьке, Коритне, Лісничівка, Мирони, Мошняги, Немирівське, Обжиле, Оленівка, Пасат, Пасицели, Перейма,Перельоти, Петрівка, Саражинка, Семено-Карпівка, Харитинівка.

Результати аналізу споживання первинних та вторинних паливно-енергетичних ресурсів у населених пунктах Балтської ОТГ в 2016 році, який провели для підготовки ПДСЕР,  свідчать про те, що загальне річне споживання енергетичних ресурсів становить 122,1 тис. МВт*год. (37,8 млн грн у цінах на паливно-енергетичні ресурси 2017 року). Основні види паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР), які відіграють вагому роль у функціонуванні міста, – природний газ (52,0%), електрична енергія (36,3%), кам'яне вугілля (9,3%), інші енергетичні ресурси (2,4%). Питома вага відновлювальних джерел енергії в загальному паливно-енергетичному балансі ОТГ складає 1,8%.

Недоліки у технічному стані будівель призводять до надлишкового споживання ПЕР, що в окремих випадках сягає 60-70% втрат. Фактичний питомий рівень споживання ПЕР на потреби опалення – у межах від 700 до 595 кВт*год/кв. м, усереднений показник ефективності споживання теплової енергії на потреби опалення становить 238 кВт.год/кв.м.

На що очікує Балта?

18 листопада 2016 року Балтська ОТГ зробила важливий крок до вирішення енергетичних проблем та долучилась до Європейської ініціативи «Угода Мерів».

Наразі очікує на схвалення депутатів План дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) – комплексу стратегічних проектів щодо вдосконалення всіх сфер і галузей ОТГ з урахуванням можливих джерел та механізмів їхнього фінансування, а також впливу на зменшення викидів вуглекислого газу, пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до 2030 року.

Цей документ не є остаточною версією та може змінюватись відповідно до вимог часу та з урахуванням зміни факторів, які впливають на вирішення питань у сфері енергоефективності.

Для реалізації ПДСЕРК необхідно залучити 232 975,8 тис. грн, зокрема з таких джерел фінансування:

  • з державного бюджету – 18 028,9 тис. грн (7,7%);
  • з обласного бюджету – 5 063,5 тис. грн (2,2%);
  • з бюджету ОТГ – 31 876,8 тис. грн (13,7%);
  • кредитні кошти МФО – 133 760,1 тис. грн (57,4%);
  • технічна допомога, гранти – 20 062,6 тис. грн (8,6%)
  • кредитні кошти КБ – 21 295,0 тис. грн (9,1%);
  • кошти ОСББ, населення – 2 888,9 тис. грн (1,2%).

Наразі всі бажаючі можуть ознайомитись ПДСЕРК Балтської ОТГ до 2030 року та висловити свою думку під час громадських обговорень, проведення яких планується найближчим часом. Активна участь в обговоренні та прийнятті плану розвитку громади у сфері збереження та подальшого раціонального споживання ресурсів – запорука ефективної реалізації ПДСЕРК.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.