Про те, як зекономити на комуналці, 21 червня розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Луцькому міському центрі зайнятості під час інформаційної зустрічі «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного».

ОПОРІвці поділилися з лучанами простими порадами, як зменшити споживання енергетичних ресурсів вдома. І головне, що дотримуватись цих порад може кожен.

По-перше, мова йде про побутові пристрої, які є у наших в помешканнях. Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, яке має спеціальне маркування від класу А до G (клас А ++ – найекономніші). Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: +6-7˚С і -18˚С (в морозильній камері) – оптимальна температура. При використанні пральної машини слід уникати неповного завантаження, в іншому випадку перевитрата електроенергії може скласти 10-15 %. Якщо ж користуватися пралкою в неправильному режимі, перевитрата електроенергії сягне близько 30 %. На третину заповнений мішок для збору пилу у пилосмоці погіршує всмоктування на 40 %, а отже, споживає більше електроенергії.

Розповіли активісти ОПОРИ й про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80 % електроенергії. Їхня світлова віддача у 5 разів більша. Серед переваг світлодіодних ламп – тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), низька робоча напруга, низькі витрати на експлуатацію освітлювальних приладів, екологічна та протипожежна безпека, відсутність втоми очей при роботі, а також – не потребують спеціальної утилізації.

22 06 17 02

Учасники зустрічі почули також поради щодо вторинного використання сировини. Для зменшення побутових відходів, сміття вдома можна складати у 2 окремих контейнери: для органічних (їжі та іншого) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу слід викидати у спеціалізовані контейнери. Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. А якщо по дорозі до супермаркету взяти з собою еко-сумку, не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Представники ОПОРИ акцентували на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Одна пальчикова батарейка забруднює близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

Насамкінець учасники зустрічі отримали інформаційні матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел: +38 067 351 05 85

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.