Минулого тижня інформаційний тур «Енергонезалежність – наша спільна справа!» завітав до міста Ужгород, яке стало кінцевою зупинкою.

Під час туру просвітницькою роботою з громадянами займались представники профільних громадських організацій, зокрема Екоклубу Рівне, Національного екологічного центру України, Громадянської мережі ОПОРА, Світу Освіт, Асоціації велосипедистів Києва та ряду інших організацій, які входять до Української кліматичної мережі.

Завітавши до Херсону, Миколаєва, Одеси, Чернівців, Івано-Франківська та Ужгорода активісти розповідали про зміну клімату, енергоефективність та відновлювані джерела енергії.

06 06 17 09

У кожному з цих міст розгорталась інформаційна виставка. Загалом під час заходів розповсюджено 5 тисяч друкованих матеріалів з утеплення, енергоефективності, посібників та порад для ОСББ, інструкцій з будівництва сонячних колекторів та багато іншого.

Також на виставках були представлені велогенератор та об’єкти, які працюють з використанням відновлюваних джерел енергії. Серед найцікавіших – сонячний колектор для нагріву води, панелі та концентратор, на якому всім охочим готували каву. Активісти не лише показували дива чистої енергії, а й розповідали принципи роботи цих об’єктів.

Крім того, у програмі були лекції зі зміни клімату та діалоги на тему організації та діяльності ОСББ. В обговореннях взяли участь як громадяни, які тільки почали створювати ОСББ, так і люди, які очолили об’єднання у своєму будинку. Мета подібних заходів – створення у кожному місті мережі відповідальних власників, які спільно можуть вирішувати актуальні питання.

06 06 17 08

«Інформаційний тур «Енергонезалежність – наша спільна справа!» показав, що українці готові упроваджувати енергоефективні заходи задля економії як енергоресурсів, так і власних коштів. Однак лише спільна робота громадян та влади допоможе досягнути енергонезалежності нашої держави», – зазначає аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов.

Активісти запропонували всім бажаючим підписати листівку-петицію до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням виділити додаткові кошти на енергоефективні заходи. Адже в 2017 році на енергоефективність виділено на 60% менше коштів, ніж на субсидії.

Таку петицію підписали близько тисячі осіб. Крім звернення до КМУ, місцеві мешканці під час інформаційних виставок зібрали понад 2000 грн для посадки дерев у рідному місті. Висадка дерев – це більша кількість зелених затінених зон, а також прекрасний поглинач парникових газів, які виділяє житловий сектор та транспорт міста. 

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.