Готуватися до зими у Чернігові починають вже влітку. Що і як можна зробити, аби ефективно використовувати ресурси, вирішували 31 травня під час інформаційної зустрічі  «Енергоефективність та енергозбереження – що можу зробтити я?». Захід провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівського міського центру зайнятості.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА навела прості приклади енергоефективних заходів, які можна впроваджувати у своєму будинку. Обговорили також особливості використання державної та місцевої програм підтримки енергоефективних заходів.

Зокрема, учасники зустрічі дізналися про досвід використання програми у Чернігівській області. Три ОСББ у Коропі, Ніжині та Бахмачі ще в 2016 відчули переваги державної програми підтримки і, за їхніми словами, залишилися задоволеними результатом. Нагадаємо, що ця програма передбачає компенсацію 40% кредитних коштів, спрямованих на реалізацію енергоефективних заходів в будинку, а якщо серед мешканців є отримувачі субсидій – компенсація становитиме 70%.

Учасникам інформаційної зустрічі запропонували прості методи економії ресурсів у побуті. Наприклад, багато хто забуває вимикати з розеток електронні прилади після використання, хоча це може допомогти зекономити електроенергію та подовжити життя акумуляторам. Більше того, представниця ОПОРИ наголосила, що використовують енергію навіть вимкнені прилади та ті, які переведені в режим сну, якщо вони підключені до розеток.

01 06 17 01

«Є низка заходів, спрямованих на підтримку енергоефективності, які може реалізувати кожен пересічний громадянин. При цьому, проведення звичайних підрахунків дає нам зрозуміти, що платити можна і за невикористані ресурси. До прикладу, втрати тепла спричинює розбите вікно в під’їзді багатоквартирного будинку, щілини та двері. Це становить 5-15% сумарних тепловтрат всього будинку та впливає на суму в платіжках за комунальні послуги. Зачинені двері та замінене скло у вікнах дозволить зберегти тепло всередині будинку, а не опалювати вулицю», – наголошує місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Щоб детально проаналізувати отриману інформацію учасники інформаційної зустрічі отримали матеріали, підготовлені в рамкам Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.