Спеціально для "Обозреватель Криворожский" підготувала Анастасія Ромазова

Типова проблема криворізьких багатоповерхівок, яка особливо болісно відчувається у зимовий період, – дисбаланс системи опалення по стояках. Через це в одній частині будинку може бути холодно, в іншій – спекотно.

Проте мешканці об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Рязанова, 19» вже вирішили питання рівномірного теплопостачання і насолоджуються його результатом. Секретом успіху поділилась з кореспондентом Громадянської мережі ОПОРА голова правління Лілія Петрівна Олешко.

Шлях до самоуправління

Історія цієї восьмипід’їздної п’ятиповерхової «сталінки», що знаходиться за адресою вулиця Святогеоргіївська, 19, почалась у далекому 1957 році. Але жодна конструкція будівлі за весь період експлуатації не мала капітального ремонту. Усі технічні мережі будинку знаходились в аварійному стані. Від житлово-експлуатаційних компаній допомога не надходила.

29 05 17 06

«Я проживаю у цьому будинку 14 років. На перших поверхах завжди було холодно, а на останніх – спекотно. Ця проблема не вирішувалась десятиліттями. Крім того, ЖЕК змушував нас сплачувати величезні суми за не надані послуги. З 2011 року я разом з ініціативними мешканцями почала спостерігати за роботою сусіднього будинку, в якому було створено ОСББ. Різниця діяльності об’єднання та приватної обслуговуючої компанії була очевидною. Тому через деякий час на загальних зборах двома третинами голосів було прийнято рішення перейти до самоуправління. І, зібравши необхідну документацію, вже у листопаді 2014 року ми зареєстрували ОСББ «Рязанова, 19», – розповідає Лілія Петрівна.

Початок модернізації

Незважаючи на нульовий баланс, відсутність досвіду і будь-якої вагомої підтримки, квартировласники маленькими кроками почали реставрувати свій будинок.

Новий 2015 рік розпочали з ліквідації аварій систем водопостачання та тепла. Далі привели до ладу захаращені брудні підвали з каналізаційними нечистотами. У них відновили освітлення. Облаштували нові щитові. Повністю оновили водяну магістраль, поставили нафтовий засув, замінили по всій будівлі розводку. Минулої зими в аварійному порядку зонально відремонтували труби тепломережі. Поступово здійснюється модернізація каналізаційної системи.

29 05 17 07

Завдяки діючій на той час міській програмі сприяння розвитку ОСББ, у будівлі вперше за 58 років провели капітальний ремонт покрівлі. Для цього муніципалітет виділив 776 тисяч грн.

Перші економічні результати

Не залишили поза увагою квартировласники й проблему енергоспоживання у місцях загального користування. У цьому секторі вони встановили LED-лампи та датчики руху. Це дозволило суттєво зекономити електрику. До впровадження енергозберігаючого освітлення за старим тарифом об’єднання сплачувало за місяць більше 800 грн, у квітні ж цього року, з урахуванням подорожчання електрики, витратили 323 грн. Вуличне освітлення також облаштували датчиками «день – ніч». Вони повністю автоматизовані та не потребують людського втручання, тому енергія не марнується.

Залучення програм співфінансування

«Але найбільшою проблемою будинку залишалось розбалансування системи опалення по стояках. Я мріяла позбутись її з моменту заселення, особливо коли у мене з’явилась маленька дитина. Вся моя родина особисто відчула «всі принади» проживання в оселі на першому поверсі у зимовий період. Тому свого часу ми облаштували квартиру автономним опаленням і лише завдяки цьому покращили умови життя», – ділиться пані Лілія.

Теплопостачання вимагало абсолютної модернізації. Тому мешканці прийняли рішення облаштувати будинок індивідуальним тепловим пунктом.

Досвід Луцька, з яким познайомилась Лілія Петрівна, підштовхнув її до рішення взяти участь в урядовій програмі «теплі кредити». Після тривалих обговорень у грудні 2016 року співвласники зважились взяти позику для заміни зворотної системи обладнання та установки індивідуального теплового пункту (ІТП).

Для фінансового залучення скористались послугами АБ «Укргазбанк», оскільки в ньому спрощена система подачі документів. Сума кредиту склала 321 тисячу 770 грн. Компенсація від держави, з урахуванням наявності субсидіантів, становитиме понад 50 %. Крім того, ще 20 % тіла кредиту має відшкодувати місто. Згідно програми ОДА 20 % від процентів, які нарахує банк, повертає область.

«Зауважу, що з вересня 2015 року внески на утримання будинку та прибудинкової території складають 3,89 грн за кв. м. Цієї суми вистачає на обслуговування житла, погашення кредиту та накопичення коштів на окремому депозиті для ремонту будь-якого конструктивного елементу будівлі», – розповіла Лілія Олешко.

29 05 17 08

Дати економічну оцінку результатам впровадження ІТП можна буде лише після завершення наступного опалювального сезону. Проте вже цієї зими температура на всіх поверхах вирівнялась до 19-20°С, навіть у тих квартирах, де раніше не сягала вище 13°С. А це велика перемога для всіх мешканців будинку.

У молодого об’єднання попереду ще багато роботи, спрямованої на втілення енергоефективних проектів. Серед планів – знову скористатись державною програмою та облаштувати енергозберігаючі вікна у місцях загального користування. Співвласники вже мають особистий досвід успіхів і помилок, тому впевнено крокують у майбутнє. Проте найважливішим досягненням голова ОСББ «Рязанова, 19» вважає позитивні зміни у формуванні ментальності відповідального власництва.