У п’ятницю, 26 травня, у приміщенні Консультаційного Центру з питань законодавства для громадських та благодійних організацій у Кривому Розі для голів правління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків відбулася інформаційна зустріч щодо фінансової грамотності.

Нагальна необхідність такого заходу існувала вже давно, тому плідна взаємодія представників ПАТ КБ «Приватбанк», IFC, Асоціації ОСББ «Місто Новацій» та Громадянської мережі ОПОРА була тільки питанням часу.

На думку Голови Ради Асоціації ОСББ «Місто Новацій» Дениса Скорцова, все більше банків зацікавлені у взаємодії з ОСББ, але загальна недовіра до банківської системи в Україні створює побоювання навіть серед організованих співвласників.

«Приведення до ладу комунікацій в наших багатоповерхівках вимагає великих коштів і потребує співфінансування з різних бюджетів. Такі можливості з’явились завдяки постійному лобізму активістів, тому у 2017 році вдалось відновити Урядову програму «теплі кредити». Наразі ми прагнемо допомогти співвласникам та головам правління розвіяти всі побоювання та налагодити зв’язок, створити платформу для взаємодії між ОСББ та державними банками України», - зазначив Денис Володимирович.

Підтримуючи ідеї співфінансування, представники Громадянської мережі ОПОРА розказали присутнім про міські, обласні та державні програми, що діють у Кривому Розі та спрямовані для впровадження заходів з енергозбереження в будівлях ЖБК та ОСББ.

Активісти навели приклади місцевих об’єднань, які заручились підтримкою уряду, провели необхідні роботи для термомодернізації житла і вже отримали економічний та енергетичний ефект. ОПОРівці порадили не гаяти часу, скористатись допомогою існуючих проектів та здійснити необхідні роботи до початку опалювального сезону.

29 05 17 01

Керівник відділень ПриватБанку Саксаганського району Світлана Толмач, у свою чергу, ознайомила присутніх з конкретними кроками, які дозволять членам ОСББ отримати кошти та стати учасниками державної програми компенсації «теплих кредитів». Вона також надала перелік документів необхідних для відшкодування отриманої позики:

  1. Акт виконаних робіт або інших документів, що підтверджують факт впровадження енергоефективних заходів з використанням придбаного обладнання чи матеріалів.
  2. Довідка про прийняття в експлуатацію теплового лічильника або Проект встановлення терморегулюючого обладнання.
  3. Довідка про субсідіантів ОСББ.

Наостанок учасники зустрічі отримали інформаційні буклети про державні програми, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.