Про те, як правильно поводитися з побутовими приладами та що потрібно зробити, аби зекономити на комуналці, дізнавались у Луцькому міському центрі зайнятості. Для безробітних лучан Громадянська мережа ОПОРА провела чергову інформаційну зустріч «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного».

Частина порад стосувалась роботи побутових пристроїв: холодильника, праски, пральної машини, пилосмока. Купувати обладнання потрібно найвищих класів енергетичної ефективності (відповідно до маркування, енергоефективність позначається класами від класу А до G, де клас А++ означає найвищу енергоефективність, а G – найнижчу).

Активісти ОПОРИ акцентували на порадах, дотримуватись яких зможе кожен. Вони дозволять зменшити споживання води, тепла та світла.

  • Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.
  • Якщо у вас велика родина, придбайте посудомийну машину. Користуючись нею, ви зекономите в середньому до 12 000 літрів води щороку.
  • Періть речі у холодній воді, адже 90 % енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.
  • Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60 % води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу.
  • Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Так ви заощадите електроенергію та вбережете від швидкого зношування акумулятори.

26 05 17 07

Представники ОПОРИ наголосили також на вторинному використанні сировини. Для зменшення побутових відходів сміття варто складати принаймні у два окремих контейнери: для органічних та неорганічних відходів (тобто усе, що можна переробити). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу слід викидати у спеціалізовані контейнери. Макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно здавати у пункти прийому вторинної сировини. Дізнатись про розміщення таких пунктів можна на порталі ЖИТЛО.

Під час семінару учасники одержали брошури «Економія енергії у Вашому будинку – це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України», розроблені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». В них наведені поради з енергозбереження на кухні, у ванній кімнаті та туалеті, а також у квартирі загалом.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.