А тепер про все це більш детальніше. Розпочали роботу типово, не о 10-тій годині, як планувалося, а на годину пізніше. Впродовж цього часу ініціатори сесії нервували в очікуванні, припускаючи, що все може не відбутися через неявку депутатів. Побоювання не справдились, зареєстровано 46 депутатів, можна розпочинати, але немає двох винуватців, через яких збирали сесію. Голова райради перед сесією пішов на 32 дні у відпустку, а його перший заступник Перцович накивав зранку п’ятами, поїхавши на сесію Івано-Франківської обласної ради, не будучи її депутатом. На місці лише другий заступник О. Соломченко. З залу лунають пропозиції в недоцільності відкриття сесії і довкола цього починає точитися довга дискусія й складається враження, що голові і його першому заступнику все минеться. Та не тут то було і сесію відкрили.  На пропозицію відкликати Р. Присяжного з відпустки депутати відгукуються майже одноголосним голосуванням “ЗА”, один утримався. Таким чином районна рада зобов’язала його 23 вересня (дата наступної позачергової сесії) відзвітувати за виконану роботу. Слідом за цим рішенням було  створено тимчасову комісію по перевірці діяльності керівництва Косівської районної ради. Але якщо пану Руслану Присяжному обійшлося лише відкликанням з відпустки, то Святославу Перцовичу непощастило більше. Таємним голосуванням його достроково позбавили владних повноважень, за це проголосували 43 із 46-ти депутатів.

Найцікавіше навіть не це. Схоже, що народні обранці  добряче проаналізували причини недієздатності райради і діяльнсть її керівного апарату, й просвітліня нарешті прийшло, оскільки наводились доволі чіткі аргументи для підкріплення цілком заслуженої критики в бік голови. О. Соломченко, під час свого звіту, зробив серйозну заяву, що багатьох присутніх приємно вразила, так само рішення зробити цю заяву. Він заявив, що недієздатність Косівської районної ради спровокована Р. Присяжним, оскільки той сконцентрувавши в своїх руках максимальну кількість повноважень, замість того щоб виконувати свої прямі повноваження фактично паралізував роботу ради. Соломченком теж було визнано штучність багатьох конфліктних ситуацій створених паном головою. В контексті цього був виділений конфлікт довкола Національного природного парку “Гуцульщина”, що “прославив” косівщину мало не на всю Україну. Про штучність конфлікту довкола Національного парку було відомо давно, але те, що це нарешті визнано вже є  кроком вперед. Після цього хочеться сподіватися, що райрадою більше не будуть пхатися палиці в колеса виконанню Указу Президента про створення НПП «Гуцульщина» та роботі самого парку.

Несподіванки на цьому не закінчились. Під кінець сесії підтримано пропозицію депутата Бейсюка про включення в порядок денний наступної сесії питання перегляду заробітної плати керівному апарату Косівської районної ради. На його думку зарплата голови і заступників має бути не вищою, ніж на 20% від зарплати рядового спеціаліста райради.

У місцевої влади Косівського району починається нова доба, у виборців надія на подальшу злагоджену роботу, а в Р. Прсяжного відлік днів до заслуженого дострокового припинення повноважень. Звіт про діяльність 23 вересня може перетворитись для нього на останній на посаді голови.

Громадянська мережа ОПОРА