3 квітня 2017 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (надалі – Мінрегіон) видало Наказ про внесення змін до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (№67).

Наказ передбачає внесення змін до Типового статуту ОСББ щодо приведення його норм у відповідність до Податкового кодексу України, а також – обов’язкового повідомлення співвласників про прийняті на загальних зборах рішення особисто під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом.

Слід зазначити, що приведення статутів неприбуткових організацій у відповідність до Податкового кодексу України було передбачено ще у вересні 2015 року. Протягом майже двох років Типовий статут ОСББ неправомірно не містив норм, які є обов’язковими згідно Податкового кодексу України. Внаслідок цього всі ОСББ, які брали типовий статут ОСББ за основу, отримували відмови у включенні до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Громадянська мережа ОПОРА вважає вказаний наказ незаконним та таким, що підлягає скасуванню в частині внесення змін до типового статуту ОСББ щодо обов’язкового повідомлення співвласників про прийняті рішення особисто під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом, мінімальна вартість якого становить 4 гривні.

Відповідно до статті 8 Конституції України, в Україні діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Відповідно до статті 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, згідно яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Таким чином, всі Закони України повинні відповідати Конституції України, а підзаконні нормативно-правові акти – Законам України, та не можуть звужувати або обмежувати права, надані законами.

Стаття 7 Закону “Про ОСББ” визначає, що статут ОСББ складається відповідно до Типового статуту, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства №141.

Стаття 10 Закону “Про ОСББ” визначає, що рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або надіслане поштою (рекомендованим листом).

Отже, Закон України “Про ОСББ” вказує, що співвласники, створивши ОСББ, мають право самостійно визначити порядок повідомлення про прийняті загальними зборами рішення.

Ми хочемо підкреслити, що у цій сфері діє диспозитивний метод правового регулювання, який передбачає, що учасникам правовідносин дозволено все, що прямо не заборонено Законом.

Враховуючи те, що Закон України “Про ОСББ” надає право самостійно визначитися з порядком повідомлення про прийняті рішення, положення, які містяться у наказі Мінрегіону № 67, суттєво звужують права співвласників, надані Законом “Про ОСББ”.

Це незаконно в силу статтей 8, 19 Конституції України та як наслідок потребує скасування наказу Мінрегіону №67 в частині внесення змін до абзацу четвертого пункту 11 розділу ІІІ Типового статуту ОСББ.

Враховуючи вищезазначене, Громадянська мережа ОПОРА закликає Мінрегіон скасувати наказ №67 в частині обов’язковості повідомлення співвласників про рішення загальних зборів ОСББ особисто під розписку, або рекомендованим листом. Ми констатуємо, що зміни, внесені Мінрегіоном, звужують права співвласників, чим порушують Конституцію України.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60