19 травня активісти Громадянської мережі ОПОРА під час інформаційної зустрічі з клієнтами Солом’янського районного центру зайнятості розповіли про те, як зекономити на комунальних послугах в умовах тимчасового безробіття.

Учасники зустрічі дізналися основне правило: заощаджувати потрібно комплексно. «Для того, щоб не витрачати електроенергію дарма, вимикайте світло у порожніх кімнатах, витягайте з розетки зарядні пристрої для мобільних телефонів, ноутбуків, планшетів. Замініть лампочки на енергоефективні. Це допоможе вам зменшити рахунок за електроенергію на 20%. А також пам’ятайте, що найбільше електрики споживають бойлери, котли та кондиціонери», – поділилась практичними порадами представниця ОПОРИ.

Окрему увагу приділили питанню економії води та тепла. Учасники заходу погодились, що найважливіший етап на шляху до економії – встановлення лічильників обліку, адже без них невідомо, скільки споживається, тому неможливо проконтролювати втрати, а отже – і гроші у сімейному бюджеті.

20 05 17 02

Присутні дізналися про місцеві та державні програми компенсації частини вартості термомодернізації для багатоквартирних будинків. Наразі допомогу надають  Держенергоефективноті («Теплі кредити» – компенсація тіла кредиту з державного бюджету та відсотків на місцевому рівні), IQ Energy від ЄБРР (компенсація тіла кредиту та технічна допомога) та Фонд Енергоефективності (компенсація тіла кредиту, пільгові кредити зі зниженими відсотковими ставками та технічна допомога).

Клієнтка Центру пані Ганна зауважила, що давно чула про ці програми, але не наважувалась ними скористатись. Дізнавшись, що відновили програму для домашніх господарств, вона планує покращити своє житло.

Наостанок учасники заходу отримали інформаційні матеріали, виготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які допоможуть краще зрозуміти основи управління житлом та способи заощадження ресурсів.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Олеся Дзьоба
Громадянська мережа ОПОРА
тел.: +38 098 390 32 88

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.